Långa dagar för Beiruts barnarbetare *Med bild

Beirut, 080305 (IPS) – Walid är tio år gammal men hans späda kroppsbyggnad får honom att se ännu yngre ut. Hans händer är nedkladdade med färg. Han arbetar som målare i det tätbefolkade kvarteret Tarik Jdideh i Beirut. Walid jobbar tio timmar per dag och för det får han motsvarande 50 kronor.

Walid är inte ensam. Det finns många tusen barnarbetare i Libanon, anställda av okunniga eller skrupelfria personer. Ofta kan man se barnarbetarna kånka runt på tunga laster, eller på livsmedel. De flesta barn som tvingas jobba arbetar som hantverkare eller i små verkstäder. Walids palestinske kompis Mahmoud arbetar med att samla in metallskrot. Varje dag bär han sin tunga last till uppsamlingsplatsen i närheten av det palestinska flyktinglägret Sabra. Mahmoud är 14 år, och har haft samma jobb i två års tid. Han tjänar motsvarande dryga 300 kronor i veckan och har det bättre än Walid, som berättar att han ofta får stryk av sin arbetsgivare.

– Han klappar till mig så fort jag gör något fel eller arbetar för långsamt, berättar Walid. Han säger att han är tvungen att arbeta för att bidra till familjens försörjning eftersom hans pappa är sängliggande. – Barn faller offer för tvångsarbete, illegal handel och sexuella övergrepp, och tvingas dessutom utföra farliga arbetsuppgifter, säger Nabil Watfa, vid FN:s internationella arbetsorgan ILO.

Watfa påpekar att Libanon har ratificerat den ILO-konvention som förbjuder barnarbete. Eftersom barn och yngre tonåringar utgör en mycket billigare arbetskraft än vuxna så anställer många arbetsgivare hellre minderåriga. Förutom andra övergrepp så utsätts även många barnarbetare för farliga arbetsmiljöer, och ämnen som stendamm och asbest.

– Vi försöker påverka fabriksinspektörer och även informera föräldrarna om faran med barnarbete, säger Watfa. Ytterligare en anledning till att så många barn arbetar är att många hoppar av skolan i förtid. – Jag hoppade av skolan för två år sedan, men saknar den inte. Jag brukade få stryk där, och föredrar detta, säger Walid, där han sitter i ett industriområde omgiven av sopor, bilvrak och sophögar. Tioårige Walid gick visserligen en tid i skolan, men erkänner att han inte hann lära sig läsa och skriva. Leila Dirani, som arbetar för FN:s barnfond Unicef, säger att nästan alla libanesiska barn börjar i skolan, men många hoppar tidigt av. Watfa berättar att ILO för närvarande utbildar lärare att hantera barn som riskerar att hoppa av skolan, och säger att resultatet hittills varit mycket bra. *IPS kan numera erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Mona Alami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *