Honduras: Dödshot tvingar reporter att lämna landet

Tegucigalpa, 071105 (IPS) – Dagoberto Rodríguez, nyhetschef vid Radio Cadena Voces, tvingades på torsdagen fly från Honduras. Detta efter att polisen meddelat att lejda mördare planerade att döda honom inom de närmaste dygnen.

– Jag trodde aldrig att jag skulle behöva lämna landet på detta sätt eftersom det enda jag har gjort är att arbeta journalistiskt, sa Rodríguez till IPS precis innan han lämnade landet. Men Rodríguez menar att han inte hade något val eftersom situationen i landet blivit alltmer farlig, och det har blivit mer och mer riskfyllt att bedriva kritisk journalistik. – Du kan tänka dig hur det känns när myndigheterna kommer och berättar att det finns planer på att få mig mördad, och att de inte kan göra något för att förhindra det.

Polisen kom till Rodríguez på tisdagen i förra veckan och sa att han genast måste söka skydd på grund av hotsituationen. Nyhetschefen vände sig då till landets människorättskommission som tillfälligt kunde ordna ett skyddat boende. Rodríguez lämnade landet tolv dagar efter att en kollega på radiostationen, programledaren Carlos Salgado, blivit mördad. Salgado sköts av två okända gärningsmän i samband med att han lämnade sitt arbete på den oberoende radiostationen, som bedriver undersökande journalistik. Rodríguez, som nu befinner sig på hemlig ort, säger att Radio Cadena Voces trots den hotfulla situationen kommer att fortsätta med sin professionella nyhetsbevakning, vilken ofta är mycket regeringskritisk.

Ramón Custodio, ordförande för Nationella människorättskommissionen som ansvarar under landets kongress, är mycket kritisk till att Rodríguez tvingats på flykt.

– När en reporter tvingas fly landet på grund av att myndigheterna inte kan skydda hans liv så innebär detta också ett hot mot yttrandefriheten och allmänhetens rätt till information.

Custodio menar att det finns en “maktfaktor” i samhället som försöker skrämma landets medier och alla andra som bekämpar korruptionen i samhället.

– Denna maktfaktor säger åt oss att de är så mäktiga att de kan göra vad de vill, utan någon som helst risk att straffas, säger Custodio. På senare tid har spänningarna ökat mellan president Manuel Zelayas regering och landets press. För två veckor sedan anklagade presidenten vissa av landets medier för att bedriva en kampanj mot honom. Samtidigt har de sociala konflikterna i landet förvärrats på senare tid, och enligt Honduranska dokumentationscentret har det hittills i år hållits närmare 200 demonstrationer, strejker och andra protestyttringar i landet. Analytikern Víctor Meza, som är ordförande för Honduranska dokumentationscentret, säger att många av protesterna riktat sig mot den omfattande kriminaliteten och de höga matpriserna, samt privatiseringarna av statliga företag. Enligt Meza så har landets regering i stort sett ignorerat dessa protestyttringar, och hävdat att de är resultatet av en mediekampanj. Men enligt Meza är dessa anklagelser “fullständigt osanna”.

Thelma Mejía

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *