Palestinska arbetares villkor drastiskt försämrade, enligt ILO

Genève, 070531 (IPS) – Arbetare i de palestinska områden som är ockuperade av Israel har under det senaste året fått dramatiskt försämrade levnadsvillkor med ökande fattigdom, arbetslöshet, social splittring och politiskt kaos. Det visar en ny ILO-rapport som släpptes på måndagen.

Antalet hushåll som lever under fattigdomsgränsen ökade med 26 procent mellan mars 2006 och mars 2007 enligt rapporten, som grundar sig på de upptäckter som Internationella arbetsorganisationen, ILO, gjorde då man besökte de palestinska områdena och Israel i april.

Bruttonationalprodukten har fallit med 40 procent mellan åren 1999 och 2006 i dessa områden, där sju av tio hushåll lever i fattigdom och 206 000 arbetsföra personer – nästan en fjärdedel av arbetsstyrkan – går utan jobb, skriver man i rapporten som ska presenteras inför ILO:s årliga konferens i Genève de två första veckorna i juni.

Nästan hälften – 46 procent – av de 2,4 miljoner invånarna i de ockuperade områdena är barn under 14 år.

ILO:s generaldirektör Juan Somavía kallar situationen “desperat” och framhåller att den omedelbara orsaken till den svåra sociala och ekonomiska situationen är att territorierna omgärdas av kontroller och gränser, inklusive Israels separationsmur.

Utöver det faktum att resetillstånd och gränskontroller styr det dagliga livet i de palestinska territorierna menar Somavía att orsakerna till utvecklingen är att västvärldens handelsembargo har tvingat den Hamas-ledda palestinska regeringen att hantera en snabb ekonomisk nedgång, och att inbördesstrider och bråk mellan olika politiska partier har gjort en redan svår situation än värre.

Sanktionerna som Israel och västvärlden riktar mot den palestinska myndigheten har lett till att 50 procent av statsintäkterna har gått förlorade.

ILO anser att den palestinska myndigheten, internationella biståndgivare och Israel bör uppmuntra och stödja entreprenörer och arbetare att stärka affärsverksamheterna i de palestinska områdena, medverka till nya investeringar samt göra ekonomin mer diversifierad.

“Detta skulle gynna säkerheten och medverka till att en långsiktig lösning på konfliken kom närmare”, skriver ILO i rapporten.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *