Argentina: Jul vid vägspärren

Gualeguaychú, 061219 (IPS) – Med en stor julgran och en krubba med Jesusbarnets födelse uppställda mitt på motorvägen blockerar invånare från den argentinska staden Gualeguaychú trafiken mellan Argentina och Uruguay, i ett försök att få det finska företaget Botnias pappersmassafabrik att flytta någon annanstans.

I snart en månad har människor från Gualeguaychú – en stad med 76 000 invånare, belägen 27 mil norr om Buenos Aires – blockerat trafiken vid Arroyo Verde, på väg 136, som leder till bron över Uruguayfloden och in i grannlandet.

Det är inte första gången Gualeguaychú-borna sätter upp vägspärrar här. Motståndet började redan år 2002, då man fick kännedom om två planerade pappersmassafabriker vid Fray Bentos, på den uruguayanska sidan om Uruguayfloden, två mil från Gualeguaychú. Det spanska företaget ENCE, som stod bakom planerna på den ena massafabriken, backade nyligen ur och ska istället uppföra sin fabrik i sydvästra Uruguay, vid Río de la Plata. Finska Botnias anläggning, som ska producera en miljon ton cellulosa per år och försörja finländska pappersfabriker, fortsätter dock att byggas och är planerad att tas i bruk under andra hälften av år 2007. Botnias fabrik har en 120 meter hög skorsten, som syns från Gualeguaychús mest bildsköna badort, Ñandubaysal. Invånarna i Gualeguaychú, vars främsta inkomstkällor är turism och jordbruk, oroar sig för att fabriken ska förorena miljön, rubba ekosystemet i den långa gränsfloden, och påverka turismen och fisket i området negativt.

Företrädare för Botnia har uppgett att företaget kommer att använda den senaste teknologin för att minimera miljöriskerna. Både Gualeguaychú-borna och den argentinska regeringen är dock skeptiska, och har krävt oberoende studier som styrker Botnias påståenden om att miljön inte kommer att ta skada.

I april 2005 genomfördes en första vägblockad. Under majoriteten av argentinarnas och uruguayanernas sommarlov och semester i år, i januari och februari, var vägen spärrad igen. Och under semestersäsongen 2007 verkar det bli likadant. Flera miljöorganisationer har ställt sig bakom motståndet mot fabriken och påpekat att även om den blekningsprocess Botnia planer att använda, ECF, inte är lika skadlig som äldre blekningsprocesser så använder man klordioxid i ECF-processen, vilket leder till utsläpp av gifterna dioxin, furan och klor. Dessa är inte bara farliga för människors hälsa i närområdet, utan kan också sprida sig långa distanser och bli kvar i naturen i årtionden.

Andra organisationer, såsom Greenpeace, menar att fabriksmotståndarnas oro är befogad, men distanserar sig från aktivisternas metoder. – Människor som påverkas av fabriksbygget har rätt att säga nej till fabriken, men vi måste se på problemet ur ett vidare perspektiv, säger Juan Carlos Villalonga, chef för Greenpeace Argentina.

Villalonga säger också att papperstillverkning är nödvändigt, men att pappersmassafabriker måste placeras på platser där påverkansgraden reduceras till ett minimum. Och han förstår varför lokalbefolkningen fortsätter med sina vägblockader. – Rapporter har presenterats, möten har hållts och demonstrationer som samlat tiotusentals människor har genomförts, men ingenting får lika stor uppmärksamhet som vägblockaderna, säger Villalonga.

Vägblockaderna har slagit hårt mot Uruguays ekonomi. 80 procent av de utländska besökarna till det lilla landet under sommarens högsäsong kommer från Argentina, och majoriteten av dem kör över bron som nu effektivt blockeras, eller någon av de två andra broar som ligger längre norr ut.

Den argentinska regeringen menar att Uruguay i och med avtalet med Botnia har kränkt en överenskommelse från 1975, som fastslår att de båda länderna ska förhandla innan nya projekt sätts igång. Argentina stämde därför den uruguayanska staten inför Internationella domstolen i Haag, ICJ, i juni i år, och ville att domstolen skulle ge order om byggstopp tills en ny miljörapport färdigställts.

Uruguay invände dock att fabrikerna är ofarliga och lät bygget av massafabriken i Fray Bentos fortsätta enligt tidtabell. Och ICJ beslutade att låta uppförandet av massafabriken fortgå medan domarna överlägger och fattar beslut om en slutgiltig dom, vilket kan ta upp till tre år.

Men Gualeguaychú-borna tänker inte vänta tills dess. Ett hundratal personer samlades på fredagskvällen till ett planeringsmöte, där man diskuterade hur motståndet ska fortsätta. Idéerna var många.

Någon föreslog att en siren ska installeras, som ska tjuta hela nätterna och störa människorna vid pappersmassafabriken. Andra hade förslag på hur motståndet kan underlättas för demonstranterna. Någon ville ha ett sommarläger i januari och februari, för att hålla barnen sysselsatta medan de vuxna sköter vägspärrarna, men flera kvinnor protesterade: det finns inte nog med träd, barnen skulle inte kunna komma undan solen. Några män invände också att transporterna skulle bli för kostsamma. Man talade också om att skapa ett bibliotek i lägret vid vägblockaden, och att hålla en gemensam julmiddag. Människorna vid Arroyo Verde-blockaden är överens om att protesterna måste fortsätta tills fabriksbygget avbryts och flyttas någon annanstans. Men om de inte lyckas stoppa fabriken med sin vägspärr, har de några andra planer? En av aktivisterna, Martín Alazard, svarar: – Ja – att blockera trafiken över de andra två broarna också.

På måndagen vände sig Uruguay till Internationella domstolen i Haag för att få ett beslut om att den argentinska regeringen måste se till att avlägsna vägblockaden och demonstranterna vid Arroyo Verde. Domstolen väntas avge dom i fallet inom ett par veckor.

Marcela Valente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *