Ryssland: Barn till hiv-smittade överges

Moskva, 050824 (IPS) – Tusentals barn till hiv-positiva mödrar lämnas bort av sina föräldrar. Hiv-positiva kvinnor som föder barn möter ofta stark diskriminering och får väldigt lite hjälp av samhället.

Det är till och med vanligt att kvinnorna diskrimineras av läkare och annan sjukvårdspersonal. Enligt färska officiella siffror överges cirka 20 procent av de hiv-smittade kvinnornas barn. – Rysk lag skyddar alla hiv-positiva från diskriminering men regeringen har valt att blunda för den diskriminering som dessa kvinnor och deras barn utsätts för, säger Lois Whitman på människorättsorganisationen Human Rights Watch.

– De diskrimineras överallt: på arbetsplatsen, i skolan, på klinikerna och till och med hemma.

Många hiv-positiva kvinnor uppger att de utsatts för verbal misshandel av läkare och sköterskor. En del har till och med vägrats behandling. Deras badn förs till ett liv där de diskrimineras från första dagen. Det är inte ovanligt att skolarna inte vill ta emot hiv-positiva barn. De barn som överges av sina föräldrar hamnar ofta på särskilda barnhem för hiv-positiva barn, eller på isolerade sjuhusavdelningar. Den regionale chefen för aidsstiftelsen AFEW, Julie Dixon, säger att gravida kvinnor som testats positivt för hiv riskerar att bli ett allvarligt problem om regeringen inte agerar snarast. – Diskriminneringen skrämmer dem från att skaffa bäst information om hur de ska hantera sin sjukdom, hitta stöd och bäst behandling, säger hon. I Ryssland uppfattas fortfarande hiv/aids som något “utländskt”, säger chefen för det transatlantiska partnerprogrammet mot aids, TPAA, Alec Khachatrian. – Det är först nu som Ryssland offentligt har erkänt att sjukdomen existerar efter flera års tystnad, säger han. Ryssland kan bara vinna kampen mot att människor överger sina barn om landet prioriterar att sprida information om sjukdomen och ger adekvat ekonomiskt stöd för den kampen, menar han.

– De här kvinnorna har samma rättigheter som alla medborgare. De är inte kriminella och ska inte isoleras, säger Khachatrian.

För att minska risken för att en gravid hiv-positiv kvinna smittar sitt barn bör kvinnorna få bromsmedicin. Men i Ryssland får enbart få som behöver det bromsmedicin.

Kester Kenn Klomegah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *