Latinamerikanskt tv-nätverk lanseras i veckan

Montevideo, 050725 (IPS) – Denna vecka startar sändningarna från Telesur – ett nytt latinamerikanskt tv-nätverk som planerar att ta upp kampen med de västerländska nyhetskanalerna.

Satsningen leds av Venezuela men har även finansierats av andra länder i Latinamerika. Med tiden kommer sändningarna att kunna ses via lokala tv-leverantörer, enligt Venezuelas informationsminister Andrés Izarra. Till en början kommer dock Telesur bara att sända fyra timmar om dagen. Samtidigt har politikerna i USA godkänt att en ny tv-kanal skapas med syftet att sända “sanna, objektiva” nyheter riktade mot Venezuela. Den republikanske senatorn Connie Mack menar att Telesur är ett hot mot USA, som enligt honom kan komma att sprida den venezuelanske presidenten Hugo Chávez “anti-amerikanska” budskap. Han har även jämfört kanalen med den arabiska tv-kanalen al-Jazira, som snabbt efter att den hade lanserats blev en ledande nyhetsförmedlare i Mellanöstern.

Enligt information på kanalens hemsida kommer Telesur att vara tillgänglig över hela Amerika. Venezuela har 51 procent av andelarna i nätverket, medan Argentina har 20, Kuba 19 och Uruguay 10 procent.

Alejandro Kirk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *