Skarp FN-kritik mot övergrepp i Irak

Genève, 040607 (IPS) – FN:s människorättsorgan skriver i en ny rapport att allvarliga övergrepp begåtts av de USA-ledda trupperna i Irak. I rapporten talas om att behandlingen av irakiska krigsfångar utgör “en skamfläck” i försöken att bringa frihet till landet.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Bertrand Ramcharan, som på fredagen presenterade rapporten, begärde samtidigt att åtgärder sätts in för att förhindra att nya övergrepp begås.

I rapporten skrivs att människorättssituationen i Irak har förbättrats sedan den USA-ledda koalitionen tog kontroll över landet. Men samtidigt påpekas att behandlingen av fångar varit förnedrande, samt att tortyr och inhuman behandling mot fångar utgör grova brott mot de internationella humanitära lagarna. Samtidigt sägs att övergreppen skulle kunna klassas som krigsförbrytelser.

I rapporten berättas bland annat om godtyckliga gripanden och våldsamma och väpnade intrång i människors hem, där i vissa fall pengar och smycken stulits av soldaterna.

När det gäller de välkända bilderna av irakiska krigsfångar skrivs i rapporten att denna behandling utgör en “skamfläck” för koalitionens försök att skapa frihet i landet.

FN skriver att koalitionen bör tillsätta en internationell ombudsman i syfte att övervaka att de mänskliga rättigheterna respekteras, samt genomföra återkommande inspektioner av alla landets fängelser.

Ramcharan överlämnade rapporten till den australiske ambassadören Mike Smith, som var ordförande vid årets möte inom FN:s kommission för mänskliga rättigheter, under dess sex veckor långa session i mars och april.

När kommissionens möte avslutades den 23 april, sa Ramcharan att han var ” förbluffad” att så lite sagts om Irak.

Ramcharan har överlämnat den nya rapporten till kommissionens 53 medlemsstater, som tillsammans eller var för sig kan begära ett särskilt möte för att ta upp frågan. Om däremot ingen nation uttrycker ett sådant intresse kommer rapporten att bli liggande tills nästa års möte inom kommissionen.

Diplomatiska källor som inte vill bli citerade vid namn menar att det inte är särskilt troligt att någon medlem av kommissionen kommer att kräva en politisk diskussion om den hetaste frågan på den internationella scenen.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *