Stora skillnader i inställningen till gay-äktenskap i Kanada och USA

Ottawa, 040205 (IPS) – Homosexuella äktenskap har blivit en brännande fråga i USA tack vare ett beslut i delstaten Massachusetts. Högsta domstolen där anser att par av samma kön enligt USA:s författning har rätt att ingå äktenskap. Den inställningen har också flera provinser i Kanada och i båda länderna debatteras just nu om homosexuella redan har laglig rätt att gifta sig. I Kanada är regeringen positiv till den tolkningen medan administrationen i USA är emot.

I Kanada har landets nye premiärminister Paul Martin överlämnat frågan till högsta domstolen för att den ska pröva om homosexuella enligt författningen har rätt att ingå äktenskap på lika villkor som heterosexuella par. Om inte kommer regeringen att förespråka att lagar stiftas som ger homosexuella den rätten.

Och i USA beslutade den högsta domstolen i delstaten Massachusetts i november att homosexuella par har rätt att gifta sig enligt landets konstitution. Domstolen gav delstatsparlamentet sex månader på sig att förändra lagarna. Och nyligen slog domstolen även fast att konstitutionen bara ger utrymme för äktenskap med exakt samma regler som för giftermål mellan man och kvinna och inte för några alternativa partnerskapslagar.

Domstolens beslut kommer att gälla minst fram till år 2006. Men vissa politiska krafter i delstaten arbetar nu för en förändring av författningen, så att den specificerar att äktenskap bara kan ingås bara mellan en man och en kvinna.

I förra veckan sa USA:s president George W. Bush att han stödjer ett sådant tillägg till konstitutionen. Bush sa till pressen att frågan visserligen bör överlåtas till delstaterna men tillade: ”Om inte domstolsbesluten underminerar äktenskapets helighet; i så fall kanske vi behöver ett tillägg till konstitutionen”. – Jag tycker att domstolen i Massachusetts gick utanför sitt mandat som domstol. Jag tycker att den gjorde lagstiftarnas jobb, sa Bush. Organisationer som arbetar för homosexuellas rättigheter har reagerat starkt på presidentens uttalande om att han stödjer en förändrig av författningen. I USA är alltså splittringen stor i inställningen till homosexuellas rätt att gifta sig. Tidigare har även delstaten Vermont erkänt homosexuells rätt att gifta sig och i delstaten New York har den demokratiska oppositionen antagit en resolution om att legalisera homosexuella äktenskap. I Kanada är enigheten större. Bara ett av de fyra partierna i det federala parlamentet är emot homosexuella äktenskap och ingen av landets provinser har opponerat sig mot idén. I provinserna Ontario och British Columbia, där omkring hälften av landets befolkning lever, kan homosexuella gifta sig redan idag. Den kanadensiska regeringen har fört över frågan till landets högsta domstol. Om domstolen beslutar att det strider mot konstitutionen att inte tillåta människor av samma kön att gifta sig så finns det inte behov av någon ny lagstiftning, anser regeringen. Kanadas justitieminister Irwin Cotler säger i en intervju med IPS att regeringen syn på homosexuella äktenskap är entydig. Regeringens jurister kommer att ta ställning för homosexuella äktenskap i högsta domstolen, lovar Cotler och han säger också att regeringen är emot att homosexuella äktenskap på något sätt ska skilja sig från heterosexuella. Han tillägger dock att regeringen anser att kyrkor och samfund själva bör få besluta vilka de vill viga.

Nederländerna och Belgien är de enda länderna som i dag har en lagstiftning som inte gör någon skillnad på äktenskap mellan homo- och heterosexuella par. I Sverige infördes 1995 lagen om partnerskap, som är en ungefärlig motsvarighet till ett borgerligt äktenskap, och förra året infördes en sambolag som ger lika rättigheter och skyldigheter för sambor oavsett vilket kön ens sambo har. I fler europeiska länder finns lagstiftning som på lite olika sätt ger homosexuella rätten att ingå partnerskap, bland annat Norge, Danmark, Finland, Island, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Portugal.

Mark Bourrie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *