Toppmöte om informationsteknik syftar till att överbrygga digital klyfta

Genève, 030915 (IPS) – Förberedelserna inför det kommande Världstoppmötet om informationssamhället, WSIS, pågår för fullt. Men samtidigt är problemen inför mötet många, erkänner organisatörerna.

Det FN-sponsrade toppmötet har en ambitiös målsättning – att se till att människor i världen får tillgång till den moderna kommunikationsteknologin. Mötet ska hållas i Genève mellan den 10 och 12 december.

Men i nuläget råder enorma skillnader i tillgången till ny informationsteknik mellan rika och fattiga länder – en skillnad som kallas ”den digitala klyftan”.

Yoshio Utsumi, generalsekreterare för FN-organet Internationella telekommunikationsunionen, ITU, säger att det fortfarande finns 1,5 miljoner städer i världen som står helt utanför det som kallas ”informationssamhället”. Enligt Maurice Strong, som var med och organiserade FN-toppmötet om miljö och utveckling i Rio 1992, har problemen inför mötet börjat hopas. Ett av bekymren gäller det planerade dokument som ska undertecknas i samband med mötet. Kritiker menar att den föreslagna handlingsplanen är för långrandig och vag i formuleringarna.

WSIS kommer att bestå av två möten, varav det första hålls i Genève i år och det uppföljande mötet är planerat att hållas i Tunis i november 2005. Nitin Desai, Kofi Annans rådgivare inför mötet, menar att det är naturligt att de som arbetar med förberedelserna inför konferensen känner en viss oro. Detta eftersom toppmötet kommer att innebär att FN för första gången genomför en djupgående granskning av frågan.

De ickestatliga organisationer som deltar i processen fokuserar på behovet av att tekniken utnyttjas för att skapa en jämlikare värld, säger Anriette Esterhuysen från sydafrikanska Association for Progressive Communications. – Om detta inte är grundförutsättningen inför toppmötet kommer man att misslyckas med att nå upp till målsättningarna, säger hon.

Esterhuysen säger att en annan målsättning för de ickestatliga organisationerna är att man vid toppmötet utökar informationsteknikens möjligheter att skapa miljöer där olika parter kan mötas och utbyta tankar och erfarenheter.

Samtidigt menar den Internationella handelskammaren att näringslivet kommer att öka sina investeringar under förutsättning att regeringarna inför regler som gynnar konkurrens, i synnerhet för nya företag.

En taleskvinna för Internationella handelskammaren menar att den föreslagna handlingsplanen inte lägger tillräcklig vikt vid behovet att arbeta för en ökad entreprenöranda.

Men trots denna kritik menar Kofi Annans rådgivare Desai att näringslivet är intresserade av toppmötet och dess resultat. Han menar också att om toppmötets målsättningar förverkligas kan det innebära ett uppsving för IT-industrin.

En av målsättningarna är att alla världens universitet och sjukhus år 2005 ska vara sammankopplade med hjälp av den senaste tekniken.

I ett senare skede är målsättningen att alla byar och högstadieskolor ska var uppkopplade på Internet år 2010, samt alla skolor har tillgång till Internet år 2015.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *