Liberia: Kaos i huvudstaden efter de senaste striderna

Monrovia, 030703 (IPS) – Efter ytterligare tre dagar av strider i Liberias huvudstad Monrovia – den andra attacken mot staden på bara 10 dagar – råder kaos och desperation.

– Människor dör av svält och sjukdomar. Läget är desperat, säger hälsoministern Peter Coleman.

Han säger att omkring 300 människor dog i de senaste striderna men oberoende betraktare uppger mycket högre dödssiffror.

– Många familjer begravde sina döda i all hast, bakom sina hus eller på andra platser utan att nödvändigtvis rapportera det till myndigheterna, säger Winston Mulbah, en medelålders man som själv förlorat sin son och sin dotter.

Sjukvårdarna i staden berättar om akut brist på mediciner och övrigt material på grund av den omfattade plundring som följt på striderna mellan regeringsarmén och Lurd-rebeller.

– Hundratals skadade får ingen medicin och de får inte plats på de överfulla klinikerna, säger en sjukvårdare i Monrovia. Även matvaror och egendom har plundrats i stridernas spår och många av invånarna har svårt att få tag på mat. Priset på den mat som finns att köpa har fyrdubblats.

– Vi har inte ätit ett riktigt mål mat de senaste tre dagarna, säger en äldre kvinna i stan.

Just nu är läget i Monrovia relativt lugnt, men vissa banker och affärer håller stängt av säkerhetsskäl. Den senaste omgången strider var koncentrerade till hamnområdena i stadens västra förorter.

Regeringen och rebellerna har undertecknat ett avtal om vapenvila men tolkningarna av avtalet går isär. Rebellerna kräver att president Charles Taylor, som är åtalad i sin frånvaro för krigsförbrytelser av tribunalen i Sierra Leone, avgår genast medan Taylor säger att han tänker sitta kvar tills hans mandat löper ut i januari.

Rebelledaren Sekou Damate Konneh säger att rebellernas attacker mot huvudstaden är en reaktion på att regeringssidan attackerat Lurd-ställningar i västra och norra delen av landet efter att vapenvilan ingicks den 17 juni.

En upprörd folkmassa tog med sig sina döda anhörigas kroppar till den amerikanska ambassaden i Monrovia den 23 juni. De kräver att USA sänder en styrka till Liberia.

Även brittiska och franska tjänstemän har bett USA att ta ledningen för en internationell styrka till Liberia. USA anses ha ett historiskt ansvar för landet eftersom Liberia grundandes av frigivna amerikanska slavar 1847.

USA:s president George W. Bush ska besöka Afrika den 7-12 juli. Han har officiellt krävt att president Taylor omedelbart avgår men Bush har inte utlovat någon militär intervention från USA.

När rebellerna drog sig tillbaka från Monrovia varnade deras militäre rådgivare Joe Willie för nya strider om de attackeras.

– Vi varnar Taylor för att beskjuta oss igen. Vi är redo att sluta kriga men vi reserverar oss för rätten att skjuta tillbaka om vi beskjuts, sa han Militära analytiker tror att striderna kommer att blossa upp igen om inte en internationell styrka som kan skilja de två sidorna åt posteras i Liberia.

De tror att rebellerna har dragit sig tillbaka för att omgruppera sig.

Abdullah Dukuly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *