Nytt initiativ för billigare bromsmediciner

Davos, 030128 (IPS) – Ett nytt program i syfte att ge befolkningarna i världens fattigaste länder tillgång till bromsmediciner mot aids lanserades vid Världsekonomiskt forum i Davos, Schweiz.

Enligt initiativet kommer läkemedelsföretaget Pharmacia Corporation att bevilja licenser på bromsmedicinen Delavirdine, till nederländska International Dispensary Association Foundation, IDA. IDA är en global organisation som arbetar för att öka tillgången på billiga mediciner, och man kommer i sin tur att ge underlicenser på bromsmedicinen till tillverkare av lokala, så kallade generiska, mediciner. Delavirdine, som säljs under namnet Rescriptor, godkändes och lanserades i USA 1997. Det är en av de ledande bromsmedicinerna och rekommenderas av USA:s hälsovårdsmyndigheter.

Programmet kan komma miljontals hivsmittade i 78 utvecklingsländer till del. Den sammanlagda befolkningen i dessa länder, där alla afrikanska länder söder om Sahara ingår, är uppskattningsvis 3,8 miljarder människor.

För att omfattas av programmet måste ländernas bruttonationalinkomst per capita understiga 1 200 dollar och antalet hivsmittade av befolkningen vara över en procent. – Detta är en innovativt metod för att lösa den svåra tillgångsfrågan och vi anser att den bör testas under verkliga förhållanden, säger Fred Hassan, Pharmacias koncernchef. Programmet har utarbetats i samarbete mellan Amir Attaran, forskare vid Harvard-universitetet och Michael Friedman, vicepresident på Pharmacia. IDA och Pharmacia har inte lanserat någon tidsplan för när de billiga generiska medicinerna ska finnas tillgängliga på marknaden, men hävdar att några företag redan uttryckt sitt intresse för att ansöka om licenser.

Programmet kommer sannolikt att reta många av de stora läkemedelsföretagen i väst. Detta eftersom flera företag med patentskyddad medicintillverkning menar att licensiering av mediciner mot hiv och tbc innebär finansiella risker som kan komma att äventyra andra forskningsprogram. Efter hårda påtryckningar från många organisationer har ett par av de ledande läkemedelsföretagen erbjudit bromsmediciner till rabatterade priser. Men det har inte lett till billigare mediciner för de miljontals sjuka människorna i världens utvecklingsländer.

Pharmacia säger att man kommer att kräva av tillverkarna att de generiska medicinerna ges en annorlunda design och färg i förhållande till originalmedicinerna. Detta för att det ska bli svårare att smuggla in kopior till de rika länderna.

Behovet av bromsmediciner är enormt i flera av världens utvecklingsländer. Många humanitära organisationer menar att aids är den värsta katastrof som någonsin drabbat mänskligheten. Tusentals människor dör dagligen och fler än 40 miljoner människor är smittade.

Initiativet fick ett positivt mottagande i samband med en paneldebatt om patenträtten på mediciner vid Världsekonomiskt forum i Davos. Men paneldeltagarna underströk också att mycket arbete återstår i kampen mot sjukdomen.

Samtidigt restes krav på att världssamfundet hjälper till att finansiera planen genom att bidra med de pengar som krävs för att de fattiga ska kunna köpa mediciner.

– Länderna är urfattiga och det stora problemet just nu är att det inte finns någon efterfrågan eftersom det saknas resurser även att köpa generiska mediciner, säger Harvardforskaren Attaran. Den globala fond som skapats för att bekämpa hiv och aids är fortfarande extremt underfinansierad. Sex miljarder dollar saknas för att man ska kunna finansiera kampen mot sjukdomen under bara under det kommande året, säger Richard Feachem som arbetar för aidsfonden, som formellt lanserades av FN:s generalsekreterare Kofi Annan vid förra årsskiftet. I samband med paneldebatten framfördes stark kritik mot att de rika länderna inte bidragit med de resurser som krävs.

Emad Mekay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *