Två miljoner barn dör i onödan

Bangkok, 021120 (IPS) – Nästan tre miljoner människor, varav två miljoner barn, dör varje år av sjukdomar som det finns vacciner mot. De som dör i onödan riskerar att bli ändå fler på grund av att rika länder inte hjälper u-länderna med att göra vacciner mer tillgängliga. Det är slutsatserna i en ny rapport från FN och Världsbanken.

Vanliga sjukdomar som går att stoppa genom vaccinering är exempelvis mässlingen, kikhosta, difteri, polio, tuberkulos och stelkramp. Varje år dör omkring 700 000 barn av mässlingen.

– Vaccinering är det mest kostnadseffektiva hälsoförebyggande redskapet vi har. Men vi utnyttjar fortfarande inte dess fulla potential, säger Björn Melgaard som arbetar för Världshälsoorganisationen, ett av de FN-organ som tillsamman med Världsbanken står bakom rapporten. Det andra är FN:s barnfond vars chef Carol Bellamy skriver i pressreleasen att inget barn i världen ska behöva dö av en sjukdom som det går att vaccinera sig mot. Men det har blivit allt svårare att skaffa pengar till vaccineringskampanjer och biståndet står inte i proportion till befolkningstillväxten, enligt rapporten.

Om de rika länderna satsade ytterligare 250 miljoner dollar per år skulle minst tio miljoner fler barn kunna vaccineras, enligt rapporten. Dessutom borde de fattiga länderna själva satsa mer på hälso- och sjukvård i sina nationella budgetar. Det kostar cirka 25 dollar att vaccinera ett barn mot de sex vanligaste dödliga sjukdomarna, enligt den globala alliansen för vacciner, GAVI. Situationen är sämst i Afrika söder om Sahara där bara omkring hälften av barnen vaccineras under sitt första levnadsår. Dessutom är det ofta stora skillnader mellan olika regioner i fattiga länder. De som bor i storstäder har mycket bättre tillgång till vaccin än människor på landsbygden. Många av länderna i Latinamerika, Karibien, Mellanöstern och Nordafrika hade dock vaccinerat nästan 80 procent av sin befolkning vid slutet av förra året, enligt rapporten. I Östasien och Stillahavsregionen hade omkring 75 procent av befolkningen vaccinerats i slutet av 2001 och i Sydasien 60 procent.

Dessa framgångar beror på omfattande vaccinationsprogram. ''Genom nationella vaccinationsprogram har miljoner dödsfall kunnat undvikas sedan det utökade vaccinationsprogrammet EPI inleddes 1974″, står det i rapporten. De sex vaccin som ingår i EPI är vaccin mot difteri, kikhosta, stelkramp, polio, mässlingen och TBC. Hittills har världen lyckats utrota en sjukdom genom vaccinationer – smittkoppor. Av de sex ovanstående finns det hopp om att man ska kunna utrota även polio.

Men vad gäller de sjukdomar mot vilka det ännu inte finns något vaccin – som aids och malaria – har det skett en minskning av forskningsresurserna. Det beror på läkemedelsbolagen inte tror att det är lönsamt att utveckla vaccin mot sjukdomar som framförallt drabbar människor i u-länder, enligt rapporten.

Marwaan MacanMarkar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *