Svälten fortsätter i en allt rikare värld

New York, 021029 (IPS) – Världens rika länder lever inte upp till sina löften att utrota svälten i världen. Trots upprepade löften de senaste 25 åren dör fortfarande 36 miljoner människor av brist på mat varje år, enligt FN.

– Varje sekund dör ett barn under 10 år direkt eller indirekt av hunger. Undernäring gör barn handikappade för livet , säger Jean Siegler, FN:s specialrapportör för mänskliga rättigheter som står bakom en ny rapport om matbristen i världen. Detta händer i en värld som är rikare än den någonsin varit och som producerar tillräckligt med mat för att föda hela mänskligheten, enligt rapporten.

– Svält handlar inte om ödet; svält handlar om vad vi människor gör och inte gör, säger han. På en FN-konferens 1974 lovade världens länder att utrota svälten inom ett årtionde. Det målet uppnåddes inte. Och på mattoppmötet 1996 lovade FN:s medlemländer att halvera hungern före år 2015. Sex år efter den konferensen hungrar fortfarande 815 miljoner människor, enligt FN:s jordbruksorganisation FAO. I juni i år hölls ännu ett toppmöte om mattillgången för att utvärdera vad som skett sedan 1996.

– Den mest påfallande och chockerande slutsatsen av toppmötet 2002 var hur få framsteg som gjorts för att målet, säger Siegler. Med den nuvarande långsamma utvecklingstakten kommer det att dröja till minst 2030 innan målet att halvera fattigdomen har nåtts, säger han. I många länder, särskilt i Afrika, har läget försämrats snarare än förbättras sedan 1996. I minst 16 länder i Afrika råder idag akut brist på mat. I Malawi, Zambia, Zimbabwe, Leostho och Angola är svälten och matbristen redan utbredd, enligt Siegler. De senaste sex åren har hungern också ökat i Afghanistan, Bangladesh, Nordkorea, Tanzania och Uganda. Södra Afrika är inne i en allvarlig matkris, enligt FN:s matprogram, WFP. Fler än 14,4 miljoner människor kommer att sakna mat före nästa års skörd, enligt WFP:s chef James T. Morris. I mitten av juli vädjade WFP om 611 miljoner dollar för att minska krisen i södra Afrika. Men hittills har givarländerna bara lovat 36 procent av de pengar som FN begärt.

Matbristen är också svår i Argentina, El Salvador, delar av Guatemala och på östaterna Cook-öarna och Tonga. Siegler säger att jordbruksreformer är en viktig strategi för att säkra människors rätt till mat. I många länder har man redan stiftat lagar om jordreformer – men dessa måste nu genomföras, säger han.

Siegler pekar också på den grundläggande motsättningen som finns mellan vissa stater som förespråkar fri handel med jordbruksprodukter som ett sätt att minska svälten och som samtidigt subventionerar sitt inhemska jordbruk.

Jordbruket i de rika västeuropeiska länderna fick 335 miljarder dollar i jordbruksstöd 1998. Och i maj i år beslutade USA att öka sitt stöd till det inhemska jordbruket med 180 miljarder dollar under de kommande 10 åren.

– Det är helt klart att detta bidrar till de enorma ojämlikheterna inom det internationella handelssystemet, som får svåra följder för möjligheterna att infria rätten till mat, särskilt i u-länder, säger Siegler.

Thalif Deen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *