Colombia: Ursprungsbefolkning kräver att armén gör halt

Bogota, 021028 (IPS) – Den nationella organisationen för ursprungsbefolkningen i Colombia, Onic, kräver att regeringen ska avbryta sin offensiv mot Farc-gerillan i det område där Embera Katío-indianderna lever. Onic menar att offensiven innebär ett hot mot lokalbefolkningen.

Onic lämnade in en begäran till presidenten Alvaro Uribe i den här veckan och uppmanade honom att omedelbart avbryta de militära operationerna i Embera Katíos område. Organisationens president, Armando Valbuena, påminde samtidigt om att den interamerikanska människorättskommissionen för två år sedan begärde att den colombianska regeringen skulle vidta åtgärder för att skydda Embera-Katío.

Kommissionen, som är ett oberoende organ inom OAS, Organisationen för amerikanska stater, uppmanade år 2000 de colombianska myndigheterna att utarbeta en strategi för att skydda ursprungsbefolkningen i området från inbördeskrigets våldsamheter och militära operationer.

Regeringsföreträdare avslöjade förra veckan att de militära framryckningarna som är på gång är en del av försöken att lokalisera två av vänstergerillan Farcs förband, som sedan i början av oktober har deltagit i en offensiv i området kring Esmeralda-floden.

Farc har avrättat en av ledarna för Embera-stammen, och gerillans kampanjer har tvingat omkring 800 indianer att lämna sina hem.

Men Armando Valbuena berättar för IPS att Embera bad regeringen för mer än ett år sedan att begränsa skyddet till befolkningen till att enbart omfatta humanitärt bistånd.

Han förklarar att den indianska befolkningen i området motsätter sig militära aktioner eftersom regeringstrupperna inte tar någon som helst hänsyn till civilbefolkningens rättigheter, för att de ökar risken för väpnade sammandrabbningar med rebellerna och för att de också bidrar till att folk tvingas lämna sina hem.

Valbuena säger att vänstergerillan och de beväpnade högermiliserna i området utkämpar “en strid till sista blodsdroppen”, som också påverkar Embera Katíos byar, där invånarna regelbundet dödas efter anklagelser om att de samarbetat med “fienden”.

Yadira Ferrer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *