Tjeckien: Ekonomer och aktivister debatterar den globala klyftan

Prag, 021017 (IPS) – I helgen ska näringslivstoppar, aktivister, politiker och forskare debattera orsakerna till att klyftan mellan fattiga och rika i världen växer. Mötet organiseras av Tjeckiens president Václav Havel. Bland deltagarna finns den amerikanska författaren och debattören Susan Sonntag, den före detta Shell-chefen Heinz Rothermund, viceordförande för Världshälsoorganisationen Rufus Yerxa och den indiska livsmedelsaktivisten Anuradha Mittal.

Totalt samlas 44 personer som har vitt skilda åsikter om varför klyftan mellan fattiga och rika ökar och som gör helt olika analyser av vad man ska göra åt det. Varje år sedan 1997 har liknande möten på temat “den globala klyftan” organiserats av stiftelsen Forum, som bildades året dessförinnan av Havel, nobelpristagaren Elie Wiesel och filantropen Yohel Sasakawa.

Debatten har startat redan före mötet. På nätet har Sonntag och Rothermund diskuterat kring frågan “Finns det en klyfta mellan det allmännyttiga och privat profit?”. Ja, det gör det – och den växer, anser Sonntag.

– Det är en myt att stora transnationella företag skapar en massa jobb. Jämfört med hur stora de är och vilka vinster de ger så skapar de väldigt få jobb.

Hon exemplifierar: mellan 1993 och 1997 ökade världens 20 största datorföretag sin försäljning med 16,5 procent medan antalet anställda under samma period minskade med 4,3 procent. Världens 11 största bil- och däckföretag ökade sin försäljning med 25 procent och minskade antalet anställda med 6,8 procent och de 11 största oljebolagen ökade försäljningen med 18,8 procent och minskade staben med 24,4 procent.

Men Rothermund säger att “bara lönsamma företag betalar skatt, erbjuder fasta jobb och pensionspremier”. Lönsamma företag tar också större ansvar för sina anställda och för miljön, argumenterar han. Frågan om företagens ansvar och vem som ser till att de följer löftena de ger kommer att vara ett ämne för debatten i Prag den 18-20 oktober. Bland övriga inbjudna märks den amerikanske ekonomen Jeffrey Sachs, den brittiske miljöaktivisten Edward Goldsmith och vice-chefen för Internationella valutafonden, Eduardo Aninat.

Alejandro Kirk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *