Swaziland: Kungen får nytt flygplan medan folket riskerar svält

Mbabane, 020808 (IPS) – Samma vecka som FN vädjar om 19 miljoner dollar i matbistånd för att förhindra svält bland hundratusentals medborgare i Swaziland deklarerar landets regering att man planerar att köpa ett flygplan för 50 miljoner dollar åt kung Mswati.

– Flygplanet är det dyraste inköp regeringen någonsin gjort, inklusive dess andel i bygget av Maguga-dammen, som var det största offentliga projekt som genomförts i landet, säger Janice Dlamini som arbetar för en katolsk biståndsorganisation.

Dlamini arbetar i ett område som drabbats av svår livsmedelsbrist efter att en översvämning tidigare i somras slog ut en stor del av skörden.

Landets jordbrukspolitik har kritiserats av FN-organisationer, som menar att livsmedelskrisen i landet inte blivit så omfattande om regeringen agerat för att säkra livsmedelssituationen i landet.

Det finns inga lager för nödproviant i Swaziland, trots att skördarna ofta slår fel.

Samtidigt kostar inköpet av kungens flygplan mer än de summor som årligen läggs på landets hälsovård.

Enligt FN riskerar i dagsläget 231 000 människor, en fjärdedel av landets befolkning, att drabbas av svält. Samtidigt säger Alan Brody, från FN:s barnfond Unicef, att om matkrisen fortsätter in på nästa år finns det en risk för att svälten kommer att drabba ännu fler.

James Hall

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *