Ryssland: Brist på resurser försenar skrotning av kemiska vapen

Moskva, 020807 (IPS) – Ryssland har svårt att få fram de resurser som krävs för att ta hand om landets stora arsenal av gamla kemiska vapen.

Eftersom landet inte fått den hjälp som utlovats av USA är man tvungen att på egen hand få fram de resurser som krävs för att kunna förstöra vapnen.

Det säger den förre premiärministern Sergej Kirijenko, som nu leder den kommission som hanterar nedrustningen av kemiska vapen.

Kirijenko berättade för journalister i Moskva att USA utlovat bidra med 180 miljoner dollar, men att inga pengar ännu kommit.

Enligt Valery Kapashin, chef för det departement som har ansvar för de kemiska vapnen, kommer man att bygga lokaler där vapnen, som till 80 procent består av nervgas, ska förstöras.

Officiellt finns det i Ryssland 44 000 ton av giftig militärgas vid sju olika lagerutrymmen.

Landet har lovat att de kemiska vapnen skall vara förstörda till år 2008, enligt en internationell konvention som man undertecknade 1997.

Men än så länge ligger man långt efter tidsramen. Därför har man från ryskt håll flera gånger bett om utländsk hjälp, men än så länge har hjälpen varit otillräcklig.

Förra året angav Ryssland att man tänker utnyttja en klausul som innebär att man får ytterligare fem år på sig att skrota vapnen. Det innebär att den nya tidsfristen är satt till år 2012.

Enligt de ryska myndigheterna krävs motsvarande sju miljarder dollar till skrotningen av vapnen.

Samtidigt menar miljöexperter att det förutom de sju officiella lagerutrymmena för kemiska vapen i själva Ryssland finns hundratals vapendepåer nedgrävda i det som tidigare var Sovjetunionen.

Lev Fjodorov, ordförande för den icke-statliga organisationen Förbundet för kemisk säkerhet, menar att en stor del av avfallet helt enkelt glömts bort.

Han menar att det dessutom finns en hel del kemiska vapen från tiden mellan 1915 och 1946 som ligger begravda under militära byggnader som senare blivit bostadshus och nationalparker.

Sammanlagt kan det enligt Fjodorov handla om sammanlagt upp till 120 000 ton kemiska vapen. Om Fjodorovs beräkningar är korrekta skulle det innebära att det är mer än Ryssland och USA:s sammanlagda nuvarande arsenal.

Ryska tjänstemän menar att Fjodorovs uppgifter är överdrivna, men medger att vapenlagren kan läcka och sprida gift.

Enligt experter har de tio millimeter tjocka väggarna till bomberna rostat med en hastighet av en millimeter var sjätte år. Det skulle innebära att de nu rostat sönder. Fjodorov och andra har varnat för att även mycket små mängder av substanser som senapsgas kan leda till cancer, mutationer och andra hälsofaror för människor.

Samtidigt som landet kämpar för att ta kunna förstöra de vapenarsenaler man känner till, är det knappast någon som vet vad som kan göras med dessa ” bortglömda” vapenlager.

Sergej Blagov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *