Tjeckien: Möte för “stor spirituell koalition”

Prag, 020705 (IPS) – Den tjeckiske presidenten Vaclav Havels har uppmanat till skapandet av en “stor spirituell koalition” till stöd för fred och samförstånd mellan olika religioner. Den önskan kanske tog ett steg närmare att bli verklighet i samband med ett möte i den stora slottshallen på Prags slott i veckan.

Den tjeckiske presidenten flankerades av bland andra Dalai Lama, den irakiske oppositionsledaren och skriftlärde muslimen Mohammed Mohammed Ali, samt överhuvudet för den tjeckiska kyrkan, när han berättade om sina förhoppningar.

Efter den elfte september är behovet av att skapa förståelse och dialog mellan religiösa ledare ännu viktigare, förklarade Havel.

Presidenten har varit med och lanserat en organisation kallad Forum 2000, som sedan 1997 anordnar konferenser om de problem som globaliseringen fört med sig. Bland dem som deltagit i konferenserna finns bland andra Dalai Lama, Bill Clinton, finansmannen George Soros, samt olika nobelpristagare, religiösa ledare, och representanter för olika organisationer.

Inför de närmare 200 religiösa ledare, diplomater, forskare och gäster som samlats i Prags slott på onsdagen sa Havel att dessa konferenser varit viktiga. Men han påpekade också att han ansåg att mötet på slottet fyllde en viktig funktion eftersom möten leder fram till gemensam respekt och är nyckeln till större samarbete.

– Att inte bara få höra vad Dalai Lama säger, utan att också känna den positiva energi han sänder ut. Jag tror inte det kan göras genom Internet, sa Havel.

Kärnan i Havels tal var att i globaliseringens tidevarv görs tekniska framsteg blixtsnabbt samtidigt som det “mänskliga ansvaret halkar efter”.

Presidenten hävdade att det finns ett behov av en “globalisering av det goda” och att de religiösa ledarna har en viktig roll att fylla i den utvecklingen.

Onsdagens diskussion, som handlade om religionens roll och ansvar i dagens värld, är tänkt att vara ett första steg mot den “stora spirituella koalition” som Havel efterlyst.

Deltagarna i diskussionen talade om hur man ska lyckas minimera användandet av religiösa idéer och symboler för att rättfärdiga konflikter.

Dalai Lama sa att han ansåg att en gemensam koalition var den rätta vägen att gå för att nå fram mot en gemensam förståelse.

– Jorden har inte plats för tron att det bara finns en sanning, en religion.

Idag lämnar vi ett fredsbudskap från samma plattform. Och jag anser att det är mycket kraftfullt.

Forum 2000 kommer att hålla nästa möte i Prag i oktober. Till det mötet hoppas man kunna samla representanter från multinationella företag och organisationer som är kritiska till deras verksamhet.

Brian Kenety

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *