Sydafrikas fackförbund mer stridslystna

020102 (IPS) – Kampen för arbetsrätten hårdnade i Sydafrika under det gångna året. Och de fackligt organiserade har i allt högre utsträckning kritiserat ledarna i det styrande partiet ANC.

Den största fackliga organisationen i Sydafrika är Congress of South Africa Trade Unions, Cosatu, som har 1,8 miljoner medlemmar. Cosatu är allierade med ANC, men relationen mellan Cosatu och politikerna har under året blivit allt kyligare.

Författaren Dinga Sikwebu har analyserat fackföreningsrörelsens arbete under de senaste två åren och han menar att facken utvecklats till att bli mer kritiska mot de politiska ledarna.

Bland annat i samband med sommarens strejker mot privatiseringarna i landet, fick ANC:s ledare utstå mycket hård kritik från fackförbunden och dess medlemmar.

Relationen mellan regeringen och de anställda inom den offentliga sektorn har försämrats de senaste åren. I samband med förra årets kongress sjöng Cosatumedlemmar om arbetsminister Membathisi Mdladlanas feta mage i tider av åtstramningar.

Året både började och avslutades med stora strejker. I början av året stannade landets postverk under två veckor och i slutet av året strejkade landets hamnarbetare.

Och under hela året har arbetare inom alla de stora ekonomiska sektorerna antingen hotat med eller genomfört strejker.

Enligt analytikern Jackie Kelly ledde alla strejker till att drygt en miljon arbetsdagar gick förlorade.

Men det kommande året kommer antagligen strejkerna att bli färre. Detta eftersom långsiktiga avtal kommit till stånd inom flera av de sektorer som drabbats hårdast av konflikter.

Den främsta orsaken till strejkerna har varit krav på löneökningar, vilket också varit ett krav som de anställda ofta fått igenom.

En annan utveckling är att antalet sympatistrejker ökat, där välorganiserade sektorer gett sitt stöd till mindre inflytelserika strejker.

Fackförbunden planerar samtidigt för nya protester mot privatiseringarna under det kommande året.

(011228)

.

Farah Khan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *