Israeler i Bryssel stämmer Arafat för terrorism

011129 (IPS) – En grupp israeler har i Bryssel anmält den palestinske ledaren Yasser Arafat som ansvarig för en serie av bombattacker och mord under de senaste 25 åren. Stämningsansökan lämnades in dagen innan en belgisk domstol planerade att ta upp en liknande anmälan riktad mot Israels premiärminister.

– Vi har kommit från Israel för att kräva rättvisa för offren för Yasser Arafats 30-åriga karriär, sa Meir Indor, ledare Terroroffrens organisation.

Israelerna drar fördel av en kontroversiell belgisk lag som gör det möjligt för landets domstolar att åtala individer – inklusive statsmän – i fall där det rör sig om folkmord och brott mot mänskligheten, oavsett var dessa skett.

Anmälan kom dagen innan en belgisk domstol skulle ta ställning till om man skulle gå vidare med en anmälan mot den israeliska premiärministern Ariel Sharon med anledning av en massaker på mellan 800 och 1 500 palestinier i Libanon 1982.

Den belgiska lagen fungerar på samma sätt som de lagar som tillät att den chilenske generalen Augusto Pinochet greps, för brott begångna i Chile, i London på order av en spansk domare.

Detta förfarande, som användes i samband med Nürnbergrättegångarna efter andra världskriget, medger att alla stater har ett intresse av att människor skyldiga till hemska brott ställs till svars – oavsett var brotten begåtts.

Enligt William Goldnadel, juridiskt ombud för israelernas anmälan, hade den inte på något sätt att göra med anmälan mot Sharon. Den palestinska delegationen i Bryssel har däremot hävdat att den israeliska anmälan tillkommit av politiska skäl.

(011129)

.

Brian Kenety

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *