Sydafrika: Rättegång mot regeringen

011128 (IPS) – Den sydafrikanska regeringen har ställts inför rätta av aidsaktivister och läkare i landet. De anklagar regeringen för att inte ge barn som föds av hiv-smittade mödrar tillgång till mediciner som kan rädda deras liv.

Domaren Chris Botha ska innan den 25 december besluta om huruvida han ska beordra regeringen att tillhandahålla aidsmedicinen Nevirapine, och att lägga fram en landsomfattande plan för att hindra att mödrar smittar sina nyfödda barn med hiv.

Varje år smittas ungefär 70 000 nyfödda barn med hiv av sina mödrar, antingen under födseln eller när de ammar. Ungefär 20 000 barn dör varje år i aids, enligt organisationen Treatment Action Campaign, TAC, som tillsammans med 200 läkare i offentlig tjänst, har ställt regeringen inför rätta.

Fallet gäller grundlagsstadgade principer – TAC och läkarna vill säkra barnens rätt till liv. Det är ett fall med mycket känslor inblandade, och det har lett till mycket debatt och enorma sympatiyttringar för de som driver fallet.

TAC menar att regeringen borde distribuera Nevaripin till alla som behöver det inom den offentliga vården, och påpekar att det sydafrikanska rådet för läkemedelskontroll har registrerat medicinen som “säker och prismässigt överkomlig”.

Tillverkaren, Boehringer-Ingelheim, har dessutom erbjudit sig att under fem år ge Sydafrika gratis tillgång till medicinen, men regeringen har ännu inte gett något svar på erbjudandet. Studier i Uganda visar att en halv tesked Nevaripin-sirap ökar barnets chanser att undvika smitta med 50 procent, om den ges inom tre dagar efter födseln.

Förra året föreslog den förre presidenten Nelson Mandela en landsomfattande behandlingsplan efter att ha fått kännedom om sådana resultat. Men ingenting har hänt, och efter åratal av förhandlingar och lobbyarbete har TAC tagit sin strid till gatan och till domstolen.

När rättegången inleddes på måndagen var det som om man var tillbaka i anti-apartheidkampen, och regeringen fick känna på trycket från folkets ilska. I Kapstaden marscherade människor som lever med hiv till parlamentet för att visa sitt stöd för TAC. De bar på kors som symboliserade de barn som har dött, och de la korsen utanför parlamentets ingång.

TAC har en koalition av religiösa ledare och de största fackföreningarna bakom sig. Regeringen har inte stått inför ett lika mäktigt motstånd någon gång sedan den tog makten 1994.

I domstolen förklarade regeringens representant, hälsovårdsdepartementets generaldirektör Ayanda Ntsaluba att regeringen tar det försiktigt därför att man inte vet tillräckligt mycket om medicinen.

Landets president Thabo Mbeki har tidigare fått hård kritik för att han har uttryckt tveksamhet om sambandet mellan aids och hiv, och för att han öppet har ifrågasatt nyttan av antiretrovirala mediciner mot aids.

(011128)

.

Farah Khan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *