FN: s människorättskommissionär slutar

010320 (IPS) – FN

Det överraskande beskedet kom på måndagen, då FN:s människorättskommission inledde sina årliga möten. Robinson sa att hon kommer att fortsätta sitt arbete med mänskliga rättigheter, men utanför de begränsningar som oundvikligen finns i en internationell organisation.

Robinson sa vid en presskonferens i Genève att en av begränsningarna med hennes post är obalansen mellan det breda mandat som människorättskommissionären fått, och den magra budget som hennes organisation tvingas arbeta med.

Robinson uttryckte också sin oro över arbetsförhållandena för de 250 anställda som arbetar med människorättsfrågor inom FN, och påpekade att deras anställningskontrakt är osäkra och kortsiktiga.

Mary Robinson har varit FN:s högsta ansvariga för människorättsfrågor sedan i september 1997, då hon lämnade sitt tidigare jobb som president i Irland.

FN:s generalsekreterare beklagade i ett uttalande från New York Robinsons beslut, och skrev att hon har spelat en avgörande roll för att ge frågor om de mänskliga rättigheterna en central roll inom FN-systemet.

(010320)

.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *