Trinidad och Tobago satsar på turism

010126 (IPS) – I jämförelse med turistindustrin i de karibiska länderna Jamaica, Barbados och Antigua och Barbuda, är turismen på Trinidad och Tobago blygsam. Men det oljerika landet tar emot allt fler besökare.

Regeringens investerings- och turismkontor, TIDCO, meddelade i veckan att mängden besökare varje år ökar med drygt 6 procent.

Förra året besökte 360 000 människor Trinidad och Tobago. De kom huvudsakligen från Europa och Nordamerika. 1995 gjorde turisterna av med 700 miljoner kronor, 1999 gjorde de av med 1, 6 miljarder kronor. Det är en ökning med 186 procent.

Under karnevalen 26-27 februari väntas 6000 besökare.

Trinidad och Tobago har fått ta emot ett ökat antal kryssningsbåtar, sedan regeringen sänkte besöksskatten från 100 kronor till 50 kronor per person.

Prisreduktionen kom samtidigt som många karibiska stater förhandlade med kryssningsindustrin om besöksskattens storlek. Skatten skulle kompensera de miljoner det kostade att bygga ut den infrastruktur som fartygen behövde.

Under en period angjorde en del kryssningsfartyg inte karibiska hamnar, för att få ett bättre förhandlingsläge.

-Trinidad är den nya destinationen, säger Neemah Persad, TIDCO:s marknadsföringschef för Amerika. De som reser med kryssningsfartyg har kommit till en punkt då de letar efter något nytt. Tack vare vår marknadsföring attraherar vi de yngre.

I november öppnades en ny flygterminal, till en kostnad av 1,5 miljarder kronor, en utgift som var nödvändig för att locka fler flygplan till ön.

Under de senaste fem åren har regeringen spenderat drygt 1,5 miljarder kronor på att bygga och restaurera hotell. Nu finns drygt 4000 hotellrum i landet. I slutet på förra året öppnade Hilton Hotel på Tobago.

De senaste fem åren har 3000 nya jobb inom turismen skapats.

Myndigheterna har försökt stävja kriminaliteten i landet. En domare i högsta domstolen sa att den som begår brott mot turister, särskilt på den lugna ön Tobago, kommer att straffas hårt.

Det senaste uttalandet kom efter att två ungdomar fått samanlagt 90 år i fängelse för att ha rånat ett brittiskt par 1998.

Polischefen sa att man kommer att ingripa omedelbart mot den eller de som försöker förhindra att turistindustrin fortsätter att utvecklas.

(010126)

.

Peter Richards

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *