Malaysia: Mahathir tuff mot oppositionsdemonstration

000418 (IPS) – Regeringens hårdhänta behandling av oppositionens demonstranter förra lördagen i huvudstaden Kuala Lumpur visar att den är nervös över varje öppet uttryck för avvikande meningar.

Många politiska kommentatorer och vanliga malaysier blev överraskade av den kraft som säkerhetsstyrkorna använde mot den välplanerade demonstrationen, som skulle hållas på ettårsdagen av oppositionspolitikern Anwar Ibrahims fängelsedom. Han dömdes till sex år i fängelse efter anklagelser om korruption och homosexualitet.

Anwars anhängare hävdar att han utsattes för en komplott och att anklagelserna mot honom var konstruerade.

Över 50 människor arresterades i samband med demonstrationen, bland dem flera ledande personer i Det nationella rättvisepartiet, ett oppositionsparti som leds av Anwars hustru Wan Azizah Wan Ismail.

Initiativtagarna till demonstrationen hade räknat med att mellan 7 000 och 20 000 människor skulle samlas i Kuala Lumpur. Men regeringen hade andra planer, och under kvällen innan demonstrationen grep polisen organisatörer och misstänkta demonstranter som var på väg till Kuala Lumpur med tåg.

Trots vägspärrar, beväpnade poliser och helikoptrar samlades små grupper om 200-500 människor. Folksamlingarna splittrades och återförenades i en katt-och-råtta-lek med polisen. Ögonvittnen sa att flera demonstranter blev slagna av polisen och att dussintals släpades iväg.

– Det är uppenbart att de flesta stadsbor inte vill vara med på sådana här tillställningar, sa Abdullah Badawi, vice premiärminister och inrikesminister. Abdullah fick också frågan om anledningen till att så få kom var polisens skrämseltaktik.

– En del kanske skrämdes av polisens varningar, men det var kanske också för att det var en lång helg och folk vill åka ut på picknick, svarade han.

En del kommentatorer ser den dåliga uppslutningen som en framgång för premiärministern Mahathir Mohamad, som har suttit vid makten i 19 år.

– Vid första anblicken kan det se ut som en seger för Mahathir, säger Johan Saravanamuttu, professor i statskunskap.

– Men å andra sidan ifrågasätts hans trovärdighet fortfarande, inte bara av malaysier, utan av omvärlden.

Han säger att Mahathirs dubbelmoral blir tydlig i och med att han öppet stödde demonstrationerna mot Världshandelsorganisationen, WTO, i Seattle förra hösten men nu inte vill tolerera fredliga demonstrationer i sitt eget land.

Helgens protester var i alla fall inte en total katastrof för oppositionen. Att regeringen tog till det tunga artilleriet för att hindra demonstrationerna kan ses som ett tecken på rädsla.

– Att regeringen gjorde allt för att kväva demonstrationen i sin linda visar att regeringen fortfarande oroar sig för den allmänna opinionen, säger Johan Saravanamuttu.

– Det visar hur instabil regimen är. Varför känner regeringen sig osäker trots att de vunnit valet och har kontroll på ekonomin?, frågar han sig.

Helgens demonstration kan dock inte heller kallas för lyckad, sett ur oppositionens synvinkel, eftersom flera ledare greps av polisen. Oppositionen måste nu lägga om sin strategi. När det folkliga missnöjet kokade 1998 skedde många spontana demonstrationer eftersom människor var rasande över behandlingen av Anwar. Nu kräver demonstrationer och protester planering vilket gör det lättare för polisen att avblåsa dem.

Oppositionen gjorde reklam för demonstrationen på sin webbplats. Tider, medverkande och resvägar uppgavs. Det gjorde att polisen visste exakt var och när de skulle slå till.

(000418)

.

Anil Netto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *