Afrika: Lukrativ handel med utrotningshotade djur

000417 (IPS) – Afrikas skogar exploateras hårt av skogsbolag och tjuvskyttar, vilket är förödande för många djurarter. Beståndet av apor, elefanter och andra vilda djur har kraftigt minskat på grund av den nya multimiljardindustrin, enligt enny rapport från World Society for Protection of Animals, WSPA.

Handel med kött från vilda djur som primater, elefanter och gnagare har blivit en så lukrativ sysselsättning att efterfrågan på vilt kött numera överstiger tillgången på djur i centrala och västra Afrika. Elefantkött kostar till exempel över 1 700 kronor per kilo.

Kamerun, Sudan, Gabon och Centralafrikanska republiken har alla stora problem med jakt på utrotningshotade djur. Situationen förvärras av dålig miljöpolitik och otillräckliga åtgärder, men framför allt av europeiska storföretag som skövlar skogarna.

Skövlingen av skogen förstör inte bara djurens naturliga miljö, utan uppmuntrar också till den intensiva tjuvjakten, enligt WSPA:s rapport.

Benoit Ndameu vid Kameruns miljö- och utvecklingscentrum menar att den kommersiella tjuvjakten dessutom gjort att små, traditionella samhällen som jagar vilda djur för sitt eget behov har svårt att överleva.

Olika djurskyddsföreningar har startat en kampanj för att förbjuda handel med vilt kött och illegal skövling i afrikanska skogar. Föreningarna kritiserar regeringarna i Väst- och Centralafrika för att vara långsamma och ointresserade, trots att situationen är desperat och fastän upprepade försök har gjorts för att diskutera frågan.

FN:s konvention för internationell handel med utrotningshotade djur, Cites, har inte heller uppmärksammat frågan, eftersom handeln mestadels sker på lokal nivå. Men WSPA anser att Cites ändå borde ta tag i problemet.

– Om inte det internationella samfundet reagerar starkt på viltköttshandeln kommer de flesta större däggdjur och många hotade reptiler och fåglar i området att vara borta om tio till tjugo år, varnar Jane Goodall, känd forskare vid WSPA.

(000417)

.

Judith Achieng4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *