Salsasång mot rasism

000209 (IPS) – Salsasångaren Rubén Blades från Panama tar upp kampen mot rasism i sin musik. Nu ska han på turné i USA med sin nya mix.

Blades är en av FN:s Goodwill-ambassadörer mot rasism. Hans turné går till universitet där han till salsatoner framför budskapet om faran med rasistisk, etnisk och könsrelaterad diskriminering.

– Jag vill vara aktiv och militant i min roll som ambassadör mot rasism, säger den 51-årige sångaren och låtskrivaren som revolutionerade salsan på 70-talet med sina socialt medvetna texter.

Blades är förutom artist även advokat och har bestämt sig för att bekämpa den stereotypa bild som finns av naiva musiker som inte tar ställning.

– Musik är, tvärt emot stereotypen, ett allvarligt uttryck för samhällets själ, jag försöker skapa texter som provocerar och får människor att tänka, säger han.

Han blev internationellt känd 1976 då han sjöng i Willie Colóns orkester. Just nu blandar han pan-amerikanska rytmer med keltiska influenser. Han vill blanda ljud som tidigare ansetts inte gå ihop – som kubanska guagancó-trummor och skotska säckpipor.

Förra året spelade Blades in albumet ''Tiempos'' som nominerats till en Grammy. Där spelar klassiskt skolade musiker tropisk salsa.

Många av Bladets texter är inspirerade av den colombianska författaren Gabriel García Márquez och de riktar sig mer mot “lyssnarens hjärna än deras höfter”. Detta har visat sig i flera av hans kommersiella hits som ''Plantacíon,'' ''Pablo Pueblo'' och ''Pedro Navaja'' – där texterna är viktiga.

Den senaste av hans hittar är låten ''Sicarios'' (lejda mördare) som beskriver hur en man hyrs in av knarkkungar till att begå ett brott på öppen gata. Tidigare inspelningar är ''Metiendo Mano'' (1977), ''Siembra'' (1978), ''Maestra Vida'' (1980), ''Agua de Luna'' (1987), ''Caminando'' (1991), ''La Rosa de los Vientos'' (1996) och ''Tiempos'' (1999).

(000209) .

Néfer Muñoz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *