Relationerna mellan Libyen och USA på bättringsvägen

991203 (IPS) – Det har tagit lång tid, men nu håller relationerna mellan Libyen och USA på att normaliseras. USA

Regeringen i Libyen har slutligen gått med på att utlämna Abu Nidals terroristorganisation som fram tills nu fått operera innanför Libyens gränser. Utvisningen skulle bli ett slutgiltigt bevis på att libyerna, med ledaren Muhammar Khadafi i spetsen, nu övergivit sin politik att stödja kriminella organisationer. Dessutom har landet offentligt gett sitt stöd till Yasser Arafat som talesman för palestiniernas sak, enligt Ronald Neumanni, USA:s utrikesdepartement. Men han säger också att det fortfarande är oklart vilken roll Libyens regering kommer att spela i framtiden.

Han tillägger att USA ännu inte är villigt att upphäva sanktionerna mot Libyen. För det måste landet visa upp ytterligare god vilja. Troligen behöver både USA och Libyen mer tid på sig för att göra något åt sanktionerna, men det finns tecken på att USA vill vidta åtgärder inom en inte alltför avlägsen framtid.

– Vi kommer inte nödvändigtvis att hålla på sanktionerna tills det blir ett regimskifte i Libyen. Libyen är trots allt inte Irak, säger amerikanska UD:s talesman, Ronald Neumanni.

(991203)

.

Jim Lobe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *