Indien: Moder Teresas arbete fortsätter två år efter hennes död

990908 (IPS) – Två år efter moder Teresas död växer antalet sari-klädda nunnor som fortsätter det arbete med de allra fattigaste som hon inledde. I år har den katolska orden hon skapadeöppnat nya center i Kazakstan och Finland, uppger hennes efterträdare, syster Nirmala.

– Totalt har vi öppnat 28 nya center i år vilket gör att vi idag har 640 center i 183 länder, säger hon.

– När mor lämnade oss den första utmaningen att klara av att hon var fysiskt borta. Nu är varje dag en stor utmaning att leva upp till de hon har lärt oss genom Guds försyn, säger syster Nirmala.

Nunnorna tillhör den orden av den romerska katolska kyrkan som 1947 grundades av moder Teresa. Grundaren dog i Calcutta den 5 september 1997. Nunnorna inom orden ägnar sina liv åt att tjäna fattiga, döende och övergivna människor. Ordens högkvarter, Mother House, i Calcutta attraherar många besökare, inhemska och utländska. Här finns också moder Teresas grav.

Nu har ordern inlett processen med att få moder Teresa helgonförklarad. Hon föddes i Albanien, kom till Indien i 20-års åldern för att undervisa och for aldrig tillbaka. Moder Teresa har tillskrivits förmågan att utföra mirakel och att hela och påven Johannes Paulus II, som kommer till Indien i november, ska besöka centret i Calcutta.

Hundratals vanliga människor kommer också till centret. Många arbetar en period som volontärer där. De flesta verkar söka den oerhörda livskraft som moder Teresa stod för, snarare än den kristna tron.

– Det är underbart att arbeta här, och på bara två dagar tror jag att jag vuxit som människa. Jag känner ren glädje över möjligheten att få hjälpa andra, förklarar Yale Wexler från Kanada som inte visste så mycket om Moder Teresa innan hon kom till centret.

En 23-årig volontär från Japan visste mer om moder Teresa hemifrån.

– I Japan är moder Teresa välkänd à och när jag läste om hennes arbete kände jag alltid att jag ville resa till Calcutta och arbeta för de lidande själarna och försöka förstå vad som drev henne, säger medicinstudenten.

Men inte alla tycker att moder Teresa var ett helgon. Hennes religiösa hållning och arbete har kritiserats skarpt av bland andra den brittiske författaren och journalisten Christopher Hitchens. Hitchens har skrivit boken the Missionary Position där han kritiserar moder Teresas inställning och arbete. Att hon föreslagits bli helgonförklarad är “en förolämpning mot de miljontals människor som hon inte har hjälpt utan snarare givit extra bördor” sa han för en tid sen till den indiska tidskriften Outlook.

Moder Teresa skakade av sig kritiken och det gör även hennes efterträdare syster Nirmala .

– De får säga vad de måste säga. Det kommer alltid att finnas kritiker och jag accepterar det som en del av livet, säger hon.

(990908)

.

Sujoy Dhar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *