Jordbävningen i Turkiet skapar rädsla för nya skalv i Ecuador

990907 (IPS) – Tragedin i Turkiet har fått befolkningen iEcuador att minnas sina egna fruktansvärda erfarenheter och att börja oroa sig för att återigen drabbas av nya skalv. Invånarna längst den västra kusten i Sydamerika lever ständigt med en risk för jordbävningar.

Den senaste jordbävningen i Ecuador skedde 1997. Den krävde tio människoliv i provinsen Manabí vid kusten. Skalvet drabbade orten tre dagar före turistsäsongen och därför uteblev en katastrof. Landets värsta jordbävning skedde 1987. Det skalvet registrerade 6,5 på richterskalan, orsakade enorm materiell skada och ledde till att 3000 människor försvann. Anledningen till att tragedin i Turkiet blev så stor var att skalvet skedde under ett tätbefolkat område.

Hela den västra kusten i Sydamerika, i Chile, Peru, Ecuador och Colombia, riskerar att drabbas av jordbävningar. Men det har visat sig att de två mest utsatta områdena är kustlinjen från Paral i Peru till Machala i Ecuador och den mellan Bahía de Caraquez i Ecuador till Tumaco i Colombia.

Katastrofen i Turkiet har lett till att man i Ecuador har börjat diskutera vilka metoder man har för att varna för att en katastrof är i annalkande. Institutet för geofysik i Ecuador har utvecklat ett nationellt nätverk av seismografiska mätstationer som registrerar små och stora skalv. Avsikten är att varna befolkningen i områden som riskerar att drabbas av naturkatastrofer.

Forskarna på den polytekniska högskolan i Quito har tillsammans med franska seismologer inlett en kartläggning av jordskalvsaktivieteten i Ecuador. Första delen av projektet ska vara klart år 2002. I det ingår ett franskt fartyg som har undersökt de områden i havet utanför Ecuadors kust där det råder störst frekvens av seismologisk aktivitet.

Resultaten lagras i ett dataprogram som kartlägger havsbotten. Nästa steg är att kartlägga de underliggande geologiska strukturerna. Efter de båda kartläggningarna ska man lägga ihop de båda undersökningarna och skaffa sig bättre kontroll över de farligaste områdena. Då kan man med hjälp av datorn simulera jordbävningar och räkna ut var de kan inträffa och deras konsekvenser.

(990907)

.

Kintto Lucas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *