USA: Var femte barn lever i fattigdom

990712 (IPS) – Fattigdomen bland barn i USA har inte minskatde senaste tio åren, enligt en statlig rapport, men på vissaområden inom hälsa och välfärd, har landets 70 miljoner barnfått det bättre.

Dödligheten bland spädbarn, barn och ungdom har minskat – på vissa platser markant – de senaste åren. Rökning bland barn och ungdom har minskat, liksom antalet tonårsgraviditeter, enligt den statliga rapporten “Amerikas barn: Nationella nyckelfaktorer för välfärd”, som presenterades i torsdags.

Enligt rapporten har våldsbrotten bland ungdom gått ned kraftigt från den högsta nivån på 52 fall per 1 000 ungdomar 1993 till 31 per 1 000 år 1997.

Men fattigdomen har knappast minskat under 1990-talet. Ett av fem barn lever i dag i hushåll som hamnar under fattigdomsgränsen. Fattigdomen får oftast mycket dåliga följder för barn. Jämfört med barn som lever över fattigdomsgränsen, uppnår de sämre resultat på en rad områden. Fattiga barn har oftare handikapp, lever i sämre bostäder, äter sämre kost och har större problem i skolan.

1998 var 65 procent av barnen i USA vita och icke-spansktalande. 15 procent var svarta och icke-spansktalande. 15 procent var spansktalande, fyra procent asiatiska eller från Stillahavsområdet och en procent var indianer eller inuiter.

Förra året var gruppen spansktalande barn för första gången större än antalet svarta barn. Antalet spansktalande invånare har ökat snabbt de senaste årtiondena. Orsaken är främst invandring och höga födelsetal.

Svarta och spansktalande barn är värst drabbade av fattigdomen. Även om de flesta fattiga barn är vita, lever bara tio procent av de vita barnen i hushåll med inkomst under fattigdomsgränsen i USA, det vill säga 140 000 kronor för en familj på fyra.

Bland den svarta minoriteten lever 37 procent av barnen i fattiga hushåll. Av de spansktalande barnen lever 36 procent under gränsen. Vidare bor 55 procent av svarta och 63 procent av spansktalande barn i familjer med bara en förälder, som nästan alltid är modern.

Trots framgång på en rad fält inom hälsa och sjukvård, står det fortfarande dåligt till med näringsintaget hos amerikanska barn. En av orsakerna är att barn konsumerar mindre mjölk och frukt ju äldre de blir. Sämst äter de allra fattigaste.

Vad det skolgång har situationen förändrats något under 1990- talet. Medan 91 procent av de vita ungdomarna fullföljde gymnasiet 1997, var andelen 82 procent för svarta ungdomar och endast 67 procent för spansktalande.

En ny del av rapporten “Amerikas barn” visar att omkring tolv procent av barn i USA mellan fem och 17 år har svårt att läsa lä
r, kommunicera, äta, klä på sig och promenera. De flesta av dessa barn lider av bristande koncentrations- och inlärningsförmåga.

(990712)

.

Jim Lobe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *