Pakistans internflyktingar har börjat tappa hoppet

Peshawar, 110530 (IPS) – I sitt hem nära gränsen till Afghanistan bodde Abdur Rehmans familj i ett rymligt hus som utan problem hade plats för familjens tio medlemmar. Nu tvingas hela familjen klämma ihop sig i ett trångt tält i detta flyktingläger i närheten av Peshawar. Här har de trängts sedan i januari 2009.

-Vi utsätts för stora påfrestningar, säger den 45-årige grönsakshandlaren Rehman om livet i flyktinglägret.

I januari 2009 tvingades familjen lämna hemmet i dalgången Tirah i stamområdet Fata i västra Pakistan, nära gränsen till Afghanistan. Detta efter att den pakistanska armén dragit igång en offensiv mot de lokala militanta grupper som är baserade i regionen.

Familjens tält är bara ett av tusentals i flyktinglägret Jallozai där närmare 20 000 familjer som tvingats fly från striderna mellan talibaner och armén i Fata nu bor.

Nyligen meddelade ledningen för lägret att människor kommer att kunna börja återvända hem igen så snart situationen förbättras i Fata. Detsamma säger befälhavaren Kamran Khan, som hävdar att de militanta grupperna nu håller på att drivas bort från flyktingarnas hemregioner och att människor därför snart kommer att kunna återvända.

Men många av internflyktingarna här har förlorat allt hopp om att kunna återvända hem. Detta eftersom alla tidigare försäkringar från armén och myndigheterna inte har besannats.

-Varje dag får vi höra påståenden från armén om att de snart fått bort de militanta grupperna och att vi sedan ska kunna återvända hem. Men nu har två år gått och ingenting har hänt, säger läraren Razia Bibi, som tvingats fly från sitt hem.

Flyktinglägren i provinsen Khyber Pakhtunkhwa saknar tillförlitlig elektricitet och fungerande sanitära anläggningar, vilket utgör en grogrund för sjukdomar. Men flyktingarna riskerar inte bara sin hälsa utan har dessutom stora ekonomiska problem eftersom de flesta saknar arbete och är beroende av hjälp från släktingar eller allmosor.

-Vi hade en blomstrande affärsverksamhet hemma. Nu gör vi ingenting här utan är beroende av futtigt bistånd från myndigheterna eller FN-organen, säger Rehmatullah Shah som kommer från området Mohmand.

Armén inledde en offensiv i Mohmand 2009 och många tvingades fly från sina hem.

-Vi har resignerat inför vårt öde. Våra barn saknar skolor och andra livsnödvändigheter som de hade hemma, säger Rehmatullah Shah.

Han är ytterst tveksam till att armén ska lyckas få bort talibanerna i hemregionen eftersom gränsen till den afghanska provinsen Kunar ligger så nära. Och den provinsen är ett av talibanernas starkaste fästen.

I området Bajaur inleddes en offensiv mot de militanta grupperna i augusti 2008. Hittills har dock inte armén lyckats med sina intentioner. Däremot har närmare 50 000 människor tvingats på flykt.

-Vi är extremt besvikna på de militära insatserna. Våra hem har förstörts i jakten på talibanerna och vi kan inte ens återvända om området skulle säkras, säger Ghaffar Khan som kommer från Bajaur.

I södra Waziristan, som ligger nära den afghanska gränsen, tvingades närmare 200 000 människor på flykt i samband med en arméoffensiv i slutet av 2009. Nu tvingas många av flyktingarna att bo i andra delar av landet.

Regionen Fata har en befolkning på fem miljoner invånare och har varit i de militanta gruppernas grepp ända sedan år 2002, då talibaner och al-Qaidaanhängare flydde in till regionen över gränsen från Afghanistan.

Sedan dess har lokalbefolkningen i Fata befunnit sig i korselden.

-Vi har varit här de senaste två åren med förhoppningen att armén ska lyckas besegra talibanerna så att vi kan återvända hem och återfå ett normalt liv. Men nu tycks situationen bara förvärras, säger Attaullah Shah, från Orakzai som flytt till det närliggande distriktet Hangu.

Flyktinglägret Jallozais administratör Akram Shah beklagar sig över de bristande resurserna.

-Vi gör vårt bästa för att förbättra levnadsförhållandena, men bristen på finansiering är ett problem, säger han.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: ipsnews(a)telia.com och meddela att ni använt den.



Ashfaq Yusufzai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *