Förvärrade attacker mot den fria pressen i Centralamerika

San Salvador, 220815 (IPS) – Arbetet som journalist blir allt svårare i Guatemala, Nicaragua och El Salvador i takt med att nya åtgärder genomförs mot den oberoende pressen. Länderna styrs av regeringar som har olika politisk färg, men delar en intolerans mot kritiska röster.

Det senaste tillslaget inträffade i Guatemala i slutet av juli då José Rubén Zamora, redaktionschef och grundare av El Periódico, greps. Hans tidning har kritiskt granskat den högerregering under president Alejandro Giammattei som styrt landet sedan i början av 2020.

Guatemalas journalistförbund och José Rubén Zamoras familj menar att gripandet har tydliga politiska förtecken. De menar att den hänger samman med de granskningar av korruption och vanstyre inom regeringen som publicerats av El Periódico.

– Jag menar att det handlar om trakasserier och politisk förföljelse och att fallet innebär ett brott mot yttrandefriheten, säger redaktörens son, antropologen Ramón Zamora, till IPS.

José Rubén Zamora, 66, är en av landets mest kända journalister och hans tidning har fått flera utmärkelser för sin undersökande journalistik. Han anklagas nu för bland annat pengatvätt, men enligt Ramón Zamora har åklagarna hittills inte kunnat lägga fram några tydliga bevis för detta.

Förra veckan beslutade en domare att José Rubén Zamora ska hållas fortsatt häktad medan åklagarna nu har tre månader på sig att samla in bevis, innan åtal ska väckas. Samtidigt kommer José Rubén Zamoras advokater att fortsätta kämpa för att han ska friges.

Ramón Zamora säger att man kommer att göra allt för att visa att anklagelserna är riggade. Han säger att landets president redan när han tillträdde visade att han ogillar kritik.

– Vi visste att han var en lättretad person som agerar auktoritärt, men vi kunde aldrig tro att han skulle gå så här långt.

El Periódico har fortsatt komma ut även efter tillslaget – men har stora problem eftersom tidningens bankkonton tillfälligt har frysts, vilket gör det svårt för reaktionen att betala ut löner och andra kostnader.

Så sent som i fredags rapporterade tidningen om att regeringen kan vara på väg att införa en lag om nätrelaterad brottslighet, som enligt kritiker kan bli ytterligare ett verktyg som kan användas mot regeringskritiska röster.

Samtidigt utsätts den fria pressen även för attacker i El Salvador under president Nayib Bukeles regering och i Nicaragua, där Daniel Ortega styr landet.

I alla dessa länder råder en öppet fientlig inställning gentemot den oberoende pressen – och i alla länderna drabbas journalister av trakasserier, förföljelse, utpressning och olika former av restriktioner som försvårar deras arbete.

Centralamerika med dess sammanlagt 38 miljoner invånare står samtidigt inför enorma ekonomiska och sociala utmaningar, efter att under 1970- och 80-talen ha varit drabbade av inbördeskrig och politiska konflikter. I synnerhet gäller det Nicaragua, Guatemala och El Salvador.

Många nationella och internationella organisationer varnar samtidigt för att arbetet för att stärka demokratin i regionens länder hotas av de återkommande trakasserier som drabbar oberoende medier.

I Reportrar utan gränsers, RFS:s, årliga index över pressfriheten i världens länder har både Nicaragua och El Salvador störtdykt på senare år.

I El Salvador har president Nayib Bukele sedan han kom till makten fört en hårdför politik som anklagats för auktoritära tendenser – inte minst gentemot medierna. RSF varnar bland annat för de stora risker det innebär att presidenten beskriver medierna ”som folkets fiende”.

Enligt El Salvadors journalistförbund, Apes, har landets medier vid minst 51 tillfällen under årets första halvår utsatts för olika former av övergrepp. Det handlar bland annat om digitala attacker mot journalister, men också om hur reportrar förhindrats att utföra sitt arbete av statliga representanter.

I samband med presskonferenser brukar president Nayib Bukele ofta anklaga medierna – och i många fall namngivna enskilda journalister – för att samarbeta med oppositionen och att motarbeta regeringen.

Ett antal salvadoranska journalister har valt att lämna landet för att undgå problem. Serafín Valencia vid Apes säger att det i flera fall skett efter att statliga representanter krävt att reportrarna ska avslöja sina källor.

– Bukele har genomfört en våg av attacker mot pressen – mot de redaktioner och journalister som har en kritisk redaktionell hållning och som försöker bedriva ett oberoende arbete, säger Serafín Valencia till IPS.

När det gäller situationen i Nicaragua konstaterar RSF att det genomfördes ett ”farsartat” val i landet under slutet av förra året som ledde till att Daniel Ortegas mandat förnyades en fjärde gång – och som sammanföll med hårda tillslag mot kritiker.

I samband med det attackerades den oberoende pressens sista fästen, enligt RSF, vilket ledde till att en stor majoritet av de kvarvarande oberoende journalisterna tvingades lämna landet.

En av dessa var Sergio Marín, som under tolv års tid ledde radioprogrammet La Mesa Redonda.

– Det fanns tydliga indikationer på att jag inom kort skulle gripas, säger han till IPS från sitt nya hem i Costa Ricas huvudstad San José.

Enligt Sergio Marín har situationen för oberoende journalister fortsatt att förvärras i Nicaragua ända sedan den tidigare revolutionsledaren och ledaren för socialistpartiet FSLN, Daniel Ortega, återkom till makten 2007.

Med tiden har presidenten skapat obskyra pakter med landets ekonomiska och politiska elit och i allt högre grad börjat framstå som en diktator.

– Efter återkomsten till makten 2007, inledde Ortega en process för att isolera journalister som ställer frågor, säger Sergio Marín.

Senare infördes enligt honom en annonsbojkott av kritiska medier, som ledde till en första våg där flera oberoende redaktioner tvingades stänga.

Situationen förvärrades ytterligare efter att en våg av protester mot regeringen under våren 2018 hade mötts av hårda åtgärder från polisen och militären. De hårda tillslagen bevakades kritiskt av medierna, vilket enligt Sergio Marín fick konsekvenser:

– Regimen utnämnde oss till en viktig fiende som måste tystas, säger han.

Sedan dess har regeringen genom olika åtgärder få flera oberoende redaktioner nedstängda.

Edgardo Ayala