Ökat samarbete krävs mot tjuvjakten i Afrika

Kigali, 220726 (IPS) – Samarbetet mellan länderna i östra Afrika måste förbättras om den illegala jakten på vilda djur ska kunna stoppas. Det menar flera organisationer som nu kräver fler insatser för att skydda hotade djurarter.

Andrew McVey vid Världsnaturfonden, WWF, säger till IPS att det visserligen har gjorts vissa framsteg i kampen mot den illegala jakten i östra Afrika. Men han påpekar samtidigt att regeringarna i de flesta länder måste göra betydligt mer.

Experter uppger att många länder har börjat samarbeta för att bekämpa tjuvjakten i gemensamma naturområden – men att detta inte har lyckats stoppa att många elefanter dödas i jakten på elfenben. De påpekar att kriminella grupper fortfarande kan tjäna stora pengar på elfenben, med liten risk att åka fast.

I samband med ett internationellt möte som förra veckan hölls i Rwandas huvudstad Kigali lyfte experter fram att de afrikanska länderna måste skärpa reglerna och insatserna mot tjuvjakten och den illegala handeln med skyddade djur.

Fidele Ruzigandekwe, biträdande chef för samarbetsorganisationen GVTC, säger till IPS att regionens länder måste förbättra samarbetet genom att i högre grad dela med sig av information – men också genom att se till att lagarna mot illegal jakt också tillämpas. GVTC arbetar i gränsområdet mellan Rwanda, Uganda och Kongo-Kinshasa.

Enligt Fidele Ruzigandekwe måste länderna också i högre grad ta hjälp av modern övervakningsteknik för att kunna bekämpa tjuvjakten.

Vid mötet i Rwanda uppgav flera deltagare att samarbetet mellan regionens länder för att bekämpa handeln med vilda djur har förbättrats. Samtidigt beräknar organisationen Traffic att 55 afrikanska elefanter fortfarande dödas av tjuvjägare – varje dag.

Aimable Twahirwa