FN-högkvarteret öppnar för organisationer igen

New York, 220315 (IPS) – Efter återkommande restriktioner och nedstängningar ska arbetet inom FN:s högkvarter i New York återgå till det normala igen denna vecka. Beskedet välkomnas av företrädare för de ickestatliga organisationer som varit utestängda under pandemin.

På fredagen meddelade generalsekreterare Antonio Guterres att arbetet inom FN-högkvarteret nu kan återgå till det normala. Det innebär att de ickestatliga organisationer som till stora delar har varit utestängda ända sedan i mars 2020 nu återigen får möjlighet att verka inne i världsorganisationens lokaler.

Under förra året växte kritiken mot att företrädare för organisationer fortsatte att nekas tillträde till FN-huset. Restriktionerna drabbade många grupper som bistår FN i arbetet i en rad av världens stora krishärdar.

Andreas Bummel, ordförande för organisationen Democracy Without Borders, säger till IPS att han välkomnar det nya beskedet.

– Det är positivt att representanter för det civila samhället rutinmässigt ska återfå rätten att besöka FN:s högkvarter. Och vi hoppas verkligen att några liknande restriktioner aldrig mer kommer att behöva införas.

Om reglerna skulle behöva skärpas igen menar dock Andreas Bummel att representanter för ickestatliga organisationer inte ska behöva drabbas hårdare än diplomater och andra aktörer – vilket har varit fallet under pandemin.

Fram till nu har de flesta FN-möten och sammankomster som genomförts under pandemin i första hand varit digitala. Men från och med i slutet av mars ska verksamheten återgå till ”normalläge”.

Vad gäller allmänhetens möjligheter att besöka FN-huset, bland annat i form av guidade turer, ska ett nytt beslut tas i april.

Thalif Deen