Många frågetecken inför öppnandet av FN:s generalförsamling

New York, 210817 (IPS) – Den 21 september öppnas FN:s generalförsamling, där över 150 av världens ledande politiker brukar samlas för att delta vid den allmänna debatten. Men pandemin gör att många frågetecken återstår inför årets möte.

Mycket talar för att debatten, liksom förra året, kommer att bestå av en blandning av deltagare som befinner sig på plats och andra som deltar digitalt.

Den fortsatta osäkerheten beror på den snabba smittspridningen av deltavarianten av covidviruset, som riskerar att leda till fler restriktioner i New York, där FN:s högkvarter ligger.

På frågan om det finns en lista av ledare som har anmält att de kommer att befinna sig på plats svarade FN:s talesperson Stephane Dujarric förra veckan att han inte hade tillgång till någon sådan.

– Vi måste inse att deltavarianten gör situationen väldigt osäker och att de planer människor har i dag mycket väl kan komma att ändras innan den 21 september, konstaterade Stephane Dujarric.

Det som står klart är dock att medlemsländerna kommer att erbjudas möjligheten att antingen låta deras företrädare att tala på plats, eller delta vid videolänk.

Med vissa undantag har USA dessutom för närvarande restriktioner för inresor i landet för personer från en lång rad länder.

Frågan är om politiska ledare som anmält sig som talare vid den allmänna debatten kommer att undantas från dessa restriktioner. En annan fråga är hur många som vill besöka USA just nu – när antalet nya coronafall snabbt har börjat stiga i landet igen.

Dessutom är inte all personal inom FN-högkvarteret, vars tjänster behövs i samband med debatten, tillbaka på sina arbetsplatser. De drygt tre tusen anställda får än så länge själva besluta om de vill vara på arbetsplatsen eller jobba hemifrån.

Guy Candusso, tidigare vice ordförande för FN-personalens fackförbund i New York, säger till IPS att även om målsättningen är att de anställda ska återgå till sina arbeten, så beror det på den fortsatta utvecklingen. Han menar att det ännu är oklart om personalen kommer att få fortsätta arbeta hemifrån, om en fortsatt ökad smittspridning skapar en otrygg arbetsmiljö, och betonar att FN åtminstone måste erbjuda personer som har särskilda skäl möjligheten till fortsatt distansarbete.

I Genève, den stad där FN efter New York har flest anställda, har verksamheten med tiden börjat återgå till den normala. Prisca Chaoui, ordförande för FN-anställdas fackförbund i staden, UNOG, säger till IPS att ungefär hälften av personalen nu är tillbaka på sina ordinarie arbetsplatser. Hon betonar att även om personalen hela tiden har kunnat fullfölja sina arbetsuppgifter så längtar de flesta till att kunna återgå till jobbet som vanligt.

Den nuvarande ordföranden för generalförsamlingen, Volkan Bozkir, understryker vikten av personliga möten. När smittläget under det gångna året förbättrades i New York såg han även till att öka det tillåtna antalet delegater som fick delta vid möten inom FN.

Thalif Deen