Ekonomisk rättvisa i fokus på FN:s kvinnomöte

Bonn, 210326 (IPS) – En majoritet av världens fattiga arbetare är kvinnor – och det är samtidigt en grupp som har drabbats särskilt hårt av coronapandemins konsekvenser. Kampen mot ekonomiska orättvisor på arbetsmarknaden stod i centrum för en konferens som hölls vid det pågående mötet inom FN:s kvinnokommission.

I samband med de restriktioner som införts för att hejda coronavirusets spridning har sjukhuspersonal och andra inom vård och omsorg – arbeten som domineras av kvinnor – fortsatt att gå till sina jobb varje dag.

– Det tragiska är att denna arbetskraft, som vi alla är som mest beroende av, samtidigt tillhör de grupper som har sämst betalt, sade Sharan Burrow, generalsekreterare för världsfacket, ITUC.

Högnivåmötet hölls inom ramen för FN:s kvinnokommissions två veckor långa möte, som avslutas på fredagen, och hade arrangerats i samarbete mellan den tyska regeringen och

Kampanjen Action Coalition on Economic Justice and Rights, som drivs i samarbete med FN:s kvinnoorgan UN Women.

Koalitionens mål är att stärka och öka kvinnors roll i det ekonomiska livet. Kvinnor utgör en majoritet av världens fattiga arbetare och en mycket stor andel av de arbetande kvinnorna har ingen rätt till betald pension.

Tysklands utvecklingsminister Gerd Müller påpekade att arbetet för ekonomisk jämställdhet kommer att bli ännu svårare på grund av coronapandemin – en kris som blottlagt rådande orättvisor. Han betonade att det i synnerhet gäller kvinnor i utvecklingsländer.

– Redan innan pandemin hade flickor och kvinnor färre rättigheter och sämre tillgång till utbildning och resurser, samtidigt som många tvingas bo och arbeta under mycket svåra förhållanden. Och nu drabbas de av pandemins konsekvenser och den ekonomiska nedgången, sade han.

Kvinnor är ofta de första som blir av med jobben, påpekade Gerd Müller. Samtidigt kommer många skolflickor aldrig att återvända till skolan, eftersom de tvingas bidra till sina familjers försörjning, eller eftersom de blivit gravida eller bortgifta. Och det är en tragisk utveckling, sade utvecklingsministern.

Phumzile Mlambo-Ngcuka, ordförande för UN Women, betonade att många av de unga kvinnor som nu har förlorat sina arbeten är i en ålder där de har barn att försörja.

– Frågan är hur vi ska kunna hjälpa kvinnor att kunna återgå till arbetsmarknaden och hur vi ska stötta dem att hantera de ekonomiska problem de har drabbas av, sade hon.

Phumzile Mlambo-Ngcuka påpekade också att det oavlönade hemarbetet har ökat för många kvinnor.

Sharan Burrow konstaterade att många kvinnor som nu förlorat sina arbeten riskerar att hamna inom den otrygga informella sektorn – som redan är kvinnligt dominerad. Det är en sektor där personalen saknar rättigheter, minimilöner och där arbetsförhållandena är okontrollerade. Överlag tjänar kvinnor dessutom betydligt mindre än männen.

Nalisha Adams