Oro för att Trump ska meddela nya nedskärningar i FN-tal

New York, 200915 (IPS) – Nästa vecka ska USA:s president Donald Trump hålla tal i FN:s generalförsamling i samband med den allmänna debatten. Bedömare befarar att presidenten kommer att hota med ytterligare neddragningar av USA:s engagemang inom världsorganisationen.

Världens ledare har för första gången i FN:s 75-åriga historia blivit uppmanade att stanna hemma och i stället delta i den allmänna debatten via förinspelade filmade tal. Donald Trump är en av få politiska ledare som har sagt att han personligen kommer att tala inför det till stora delar nedstängda FN-högkvarteret.

Spekulationerna om vad han kommer att säga är många. Det handlar om allt ifrån att presidenten kan hota med att USA ska lämna FN, vilket är mindre troligt, till mer sannolika antaganden om att han kommer att varna för ytterligare neddragningar av landets bidrag till, och engagemang inom, FN.

Med tanke på Donald Trumps oberäknelighet är dock det mesta möjligt.

Samtidigt har en ny så kallad hashtag med krav på att ”av-finansiera” FN fått stor spridning i USA. Detta kommenterades nyligen av FN:s talesperson Stephane Dujarric som vid en pressträff som hölls förra veckan sade:

– Jag anser att vi varje dag bevisar värdet av finansieringen av FN genom arbetet för att förbättra situationen för människor överallt. Detta oavsett om det handlar om den hjälp som når ut i samband med pandemin, eller det vi gör inom våra fredsförebyggande insatser. Varje dag gör vi allt vi kan för att visa vårt värde genom vårt arbete.

Diskussionen om minskade FN-bidrag kommer efter att de 15 medlemmarna i säkerhetsrådet förra månaden avvisade en resolution från USA om att förlänga ett vapenembargo mot Iran.

Endast ett land, Dominikanska republiken, ställde sig på Trump-administrationens sida. Detta samtidigt som elva andra länder, däribland USA:s allierade Frankrike, Tyskland och Storbritannien, lade ner sina röster. Kina och Ryssland motsatte sig förslaget.

Att resolutionen avvisades kritiserades hårt av USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

För FN:s del skulle samtidigt ett besked om minskade anslag från USA kunna bli förödande, eftersom landet står bakom 22 procent av organisationens reguljära budget.

Sedan Donald Trump kom till makten i januari 2017 har USA har visat allt mer förakt för multilateralism och antingen minskat sin finansiering av, eller dragit sig ur flera FN-organ och institutioner – däribland Världshälsoorganisationen, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, Världshandelsorganisationen, Unesco, FN:s människorättsråd samt Internationella brottmålsdomstolen.

Och enligt en artikel som nyligen publicerades i New York Times är det möjligt att Donald Trump kommer att vilja lämna Nato, om han skulle gå vinnande ur det kommande presidentvalet.

Frågan är hur förhållandet till FN skulle utvecklas om den sittande presidenten får sitt mandat förlängt.

Norman Solomon, ordförande för den Washington-baserade organisationen Institute for Public Accuracy, säger till IPS att Donald Trumps administration försöker underminera alla internationella institutioner som inte tjänar amerikanska företagsintressen.

Han menar att USA:s högsta ledare sedan länge betraktat FN i första hand som ett verktyg för att föra fram landets geopolitiska intressen, men också beaktat att det finns beröringspunkter mellan humanitära och nationalistiska intressen. Så är det dock inte under Donald Trumps ledning, anser han.

– Trump-administrationen har nästan enbart agerat utefter strikt självintresse, i sådan utsträckning att det kan ses som det största hotet inte bara mot FN utan mot världen i stort, säger Norman Solomon.

Thalif Deen