Oljeläckor orsakar svåra skador i Persiska viken

Jedda, 200811 (IPS) – Persiska viken är en av världens strategiskt viktigaste vattendrag, men också ett av de mest förorenade – och situationen fortsätter att förvärras. Den främsta orsaken är de läckor som kommer från de mängder av oljetankers som trafikerar vattnen.

Experter uppskattar att vattnen i Persiska viken är 47 gånger mer förorenade än världens genomsnittliga nivåer, och att det är en utveckling som hela tiden förvärras. Vid den nästan hundra mil långa viken finns för närvarande 34 oljefält och närmare 85 procent av den olja som utvinns av länderna i regionen går på export. En mycket stor del av denna olja transporteras med stora fartyg.

Närmare 25 000 tankers beräknas årligen passera in och ut ur Hormuzsundet, där Persiska viken förbinds med öppet hav. Oljeläckor från alla dessa fartyg är oundvikliga och uppemot 160 000 ton av olja och oljeprodukter beräknas rinna ut i Persiska viken varje år. Vid sidan av dessa läckor har även de militära insatser som genomförts i regionen under de senaste decennierna bidragit till de stora föroreningarna.

Ett av världens hittills största oljeutsläpp inträffade exempelvis under Gulfkriget 1991, då mellan åtta och elva miljoner fat olja beräknas ha läckt ut i Persiska viken. Detta i samband med att de irakiska styrkor som vid tiden hade ockuperat Kuwait drevs ut ur landet och släppte ut olja i ett försök att stoppa koalitionsstyrkorna. Under minst tre månaders tid beräknas många tusen liter olja om dagen ha forsat ut i Persiska viken som ett resultat.

Enligt en studie som gjorts av Nick Barber vid Stanford-universitetet gick en del av denna olja djupt ner i botten av Persiska viken, där den sedan dess legat kvar.

År 2017 genomförde satellitdatasajten ScanEx tillsammans med Ryska vetenskapsakademin en studie där de med hjälp av satellitbilder granskade föroreningarna i Persiska viken. Slutsatsen var att vattnen är svårt förorenade av olja, som i sin tur förorsakat i vissa fall oåterkalleliga skador på det marina livet.

Samtidigt uppger experter att de stigande havstemperaturer som orsakats av klimatförändringarna ytterligare har förvärrat situationen. Temperaturerna i världens hav stiger snabbare än man tidigare beräknade och Persiska viken, vars vatten redan tidigare var varmt på grund av dess geografiska läge och att viken är relativt grund, anses vara särskilt känslig för klimatförändringarnas effekter.

Forskare som förra året deltog vid ett forum om klimatförändringar i Dubai varnade för att de stigande vattentemperaturerna i Persiska gulfen kan leda till att en tredjedel av allt marint liv försvinner fram till 2090.

Dessa farhågor har även bekräftats genom en studie gjord vid kanadensiska universitetet i British Columbia, som slår fast att minst 35 procent av det marina livet i Persiska viken kan vara borta om 60 år, på grund av mänskliga aktiviteter. Forskarna slår i studien fast att detta kommer att slå särskilt hårt mot fisket – vilket riskerar att drabba de stora fiskeindustrierna i länder som Bahrain och Iran.

Rabiya Jaffery