Fattiga länder dräneras på sjukvårdspersonal

London, 200423 (SciDev.Net/IPS) – Rika länder ”plundrar” fattigare länder på sjukvårdspersonal och på vissa håll går det knappt 900 sjuksköterskor på en miljon invånare. Det uppger den globala sjuksköterskeorganisationen ICN i en rapport.

Den nya rapporten målar upp en tydlig bild av skillnaderna mellan rika och fattiga länders sjukvårdssystem.

Globala obalanser när det gäller tillgången till livsviktig sjukvårdspersonal har förvärrats av att utvecklingsländer inte har lyckats utbilda och vidareutbilda sina egna sjuksköterskor, slår rapportförfattarna fast.

I Europa och Nord- och Sydamerika går det 83 sjuksköterskor per 10 000 invånare. I västra Stilla havet går det 36 sjuksköterskor på lika många invånare, medan det i Afrika bara finns 8,7 sjuksköterskor och i Sydostasien och östra Medelhavet omkring 16 sjuksköterskor per 10 000 invånare.

– Åttio procent av världens sjuksköterskor betjänar femtio procent av världens befolkning, säger Mary Watkins, ställföreträdande ordförande vid den globala kampanjen Nursing Now som tagit fram den nya rapporten i samarbete med Internationella sjuksköterskeorganisationen, ICN, och Världshälsoorganisationen, WHO.

Enligt rapporten kommer de underbemannade regionerna att sakna 5,7 miljoner sjuksköterskor år 2030.

– Det är en brist på över 20 procent men vi vet att det är ännu högre i vissa områden på grund av den skeva fördelningen, säger ICN:s kanslichef Howard Catton.

Uppgifter från OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, visar att antalet sjuksköterskor i rika länder som fått sin utbildning utomlands ökade med mer än 20 procent mellan 2011 och 2016.

– De rika länderna har förlitat sig för mycket på migration. Det här ser ut att bli en situation som kommer att förvärras, på grund av åldrande befolkningar i Europa och Amerika. Om de länderna fortsätter att dränera låg- och medelinkomstländer på sjukvårdspersonal kommer det att förvärra bristen och den skeva fördelningen, säger Howard Catton.

Den nya rapporten visar var det behövs investeringar och kan upplysa om vart pengarna ska gå för att ha störst möjliga effekt för folkhälsan, förklarar Carey McCarthy vid WHO.

Arbetsvillkoren i många länder ”sträcker sig från bedrövliga till skamliga”, säger Howard Catton. Sjuksköterskor i Zimbabwe tjänar omkring 60 dollar i månaden (motsvarande 600 kronor), berättar han. Utmattade sjuksköterskor som saknar tillräckliga resurser lider av höga nivåer av stress och utbrändhet, vilket gör alternativet att ge sig av lockande.

– Att behålla personal är lika viktigt som att rekrytera, och det betyder att vi måste ta förbättrade arbetsvillkor på mycket större allvar, säger Howard Catton.

Resurser, rekrytering, att kunna behålla personal och bedriva fortlöpande utbildning sätts i starkt fokus i rapporten, säger Andrea Sutcliffe, chef för Sjuksköterske- och barnmorskerådet, NMC.

Hon lyfter fram vårdpersonalens viktiga roll och tillägger att med covid-19 har sjuksköterskor och barnmorskor hamnat i frontlinjen där de ”lägger ner sina liv medan de gör sitt yttersta för att ta hand om resten av oss”.

*Artikeln har tidigare publicerats av SciDev.Net

Fiona Broom