Stillahavsområdet: Utsatta barn får dåligt skydd

Sydney, 200309 (IPS) – Barns rättigheter och de utmaningar som kvarstår i Stillahavsområdet uppmärksammades nyligen vid ett möte i Samoa. Det var det första mötet i sitt slag som hölls utanför FN-högkvarteret i Genève.

FN:s kommitté för barnens rättigheter övervakar efterlevnaden av barnkonventionen. Kommittén höll sitt första möte utanför högkvarteret i Genève under förra veckan. Vid mötet i Samoa gavs kommittén möjlighet att berätta om sitt arbete och träffade representanter från regeringar, civilsamhället, den akademiska världen och människorättsgrupper. Det gav möjlighet till nya insikter och förståelse för viktiga lokala och regionala frågor i regionen. I samband med mötet granskades situationen i Mikronesien, Cooköarna och Tuvalu och hur dessa önationer bättre kan skydda och främja barns rättigheter. Vissa frågor som gällde Kiribati togs också upp.

Överdomare Vui Clarence Nelson från Samoa, som också är vice ordförande i FN:s kommitté för barns rättigheter, är den enda öbon från Stillahavsregionen som suttit i något av FN:s fördragsorgan. Han berättar att Stillahavsregionen valdes ut för mötet eftersom det är en region där rapporteringsgraden och civila samhällets engagemang är lågt. Det har bland annat att göra med geografiska begränsningar. I Kiribati, Mikronesien och på Cooköarna tar det tre dagar att resa med båt till de mer avlägsna öarna. Dessa önationer är knappt representerade i fördragsorganen och engagemanget kring barns rättigheter är lågt.

Genom att föra fram frågorna på hemmaplan är förhoppningen att stärka barns rättigheter, men även öka engagemanget och kännedomen om viktiga regionala frågor – bland annat hur barn påverkas av klimatförändringarna. En del av mötet i Samoa ägnades just åt klimatförändringar och rätten till en hälsosam miljö.

Den mellanstatliga organisationen The Pacific Community, SPC arrangerade mötet i samarbete med FN och hade stöd från ett flertal regeringar, däribland den svenska.

– Det här är ett utmärkt exempel på ett samarbete mellan många aktörer som har ett intresse att föra frågorna närmare dem som de berör. Den här nivån av samverkan hade aldrig kunnat uppnås om mötet hade hållits i Genève eller New York. Mötet kan ge en skjuts framåt för arbetet för mänskliga rättigheter i regionen. Vi i Stillahavsområdet är ofta en bortglömd region när det handlar om globala frågor, säger Miles Young från SPC.

Fjorton länder i Stillahavsområdet har ratificerat barnkonventionen – Cooköarna, Fiji, Kiribati, Marshallöarna, Mikronesien, Nauru, Niue, Palau, Papua Nya Guinea, Samoa, Salomonöarna, Tonga, Tuvalu och Vanuatu. Framsteg har gjorts i regionen i tillämpningen av barnkonventionen – bland annat har lagar införts för att erkänna och skydda barns rättigheter, det har införts åtgärder för att minska barnfattigdomen, sätta stopp för barnäktenskap och minska barnadödligheten för barn under fem år.

Men många utmaningar kvarstår. Förutom att barn drabbas av klimatförändringar drabbas de även av ekonomiska orättvisor, brist på mat och vatten, fattigdom, utbrott av sjukdomar, våld i hemmet, sexuella övergrepp och våld. I vissa länder finns en föråldrad lagstiftning om barns rättigheter och ett otillräckligt barnrättssystem.

Neena Bhandari