Biogas kan bli viktig för Nepals energiförsörjning

Kaski, 200123 (IPS) – Nepals framtida energiförsörjning kanske kan få ett nytt tillskott – koskit. De senaste 30 åren har Nepal blivit framstående i utvecklingen av mindre biogasanläggningar, ämnade för ett hushåll eller en gård. En ny större biogasanläggning nära Pokhara har visat att projektet går att utöka.

Gödsel tillsammans med annat jordbruksavfall kan användas för att producera metangas och näringsrika rötrester som kan ersätta importerad gasol och konstgödsel.

I dag finns det omkring 300 000 mindre biogasanläggningar i Nepal som har förbättrat människors liv, hälsa och ekonomi och som bidrar till att minska avskogningen. Nu har ett företag i Pokhara utvecklat en anläggning i större skala som de hoppas ska ha potential att spridas i landet.

– Nepal måste sluta med fossila bränslen, säger Kushal Gurung, vars företag förutom biogas även arbetar med vind-, sol- och vattenkraft.

– Biogas har tre positiva fördelar. Det är förnybart och minskar utsläppen av växthusgaser, det är ett sätt att ta hand om avfall och det minskar vår kostnad för importerad gasol och konstgödsel, säger han.

En lastbil har just anlänt till biogasanläggningen med fem ton illaluktande hönsgödsel som hälls ner i en behållare och blandas med ruttna grönsaker och kodynga. Hela blandningen lagras i en 4 000 kubikmeter stor rötkammare.

I en syrefri miljö bryter mikroorganismer ner avfallet som förvandlas till bland annat metan och koldioxid. Biogasen säljs till stora hotell och restauranger i Pokhara och den näringsrika rötrest som också blir kvar används som organiskt gödsel inom jordbruket.

Hälften av anläggningens inkomster kommer från biogasen, och hälften från gödslet. Om fler byar och städer i Nepal hade liknande anläggningar skulle landets import av konstgödsel kunna minskas. De senaste tio åren har importen av kemiskt framställd gödsel från Indien i stället ökat kraftigt.

Men för att det skulle bli verklighet skulle landets regering behöva ge biogasbranschen mer fördelaktiga villkor, vilket man har gjort vad gäller vatten-, vind- och solenergi, anser Kushal Gurung. Hans företag har hittills fått stöd från Business Oxygen (BO2) i huvudstaden Katmandu.

– Vi är alltid på jakt efter investeringar i klimatsmart verksamhet och vi har insett att biogas kan komma att bli en otroligt viktig källa. Att det ersätter import av konstgödsel och metan. Att det är rent och inte ger några klimatavtryck, säger Siddhant Pandey på BO2.

Han menar att utmaningen ligger i att säkerställa att det finns tillräckligt mycket råmaterial och att öka kunskapen om teknologin i hela landet.

– Anläggningen i Pokhara är en droppe i havet men den skulle kunna kopieras i alla landets sju provinser. Vi vet att det här går att utöka, men det avgörande är hur aktiva politikerna kommer att vara, säger Siddhant Pandey.

*En längre version av denna artikel har även publicerats av den engelskspråkiga veckotidningen The Nepali Times.

 

Kunda Dixit