Latinamerika: Utvecklingsbanken IDB moderniserar etiska standarder

Mexico City, 191202 (IPS) – Interamerikanska utvecklingsbanken, IDB, har inlett arbetet med att modernisera sina sociala och miljömässiga krav för finansiering av infrastrukturprojekt i Latinamerika.

Bland annat är engagemang av lokalsamhällen och sociala organisationer, informationsspridning, jämlikhetsaspekter och ett nödvändigt fokus på klimatförändringar utmaningar i förändringsarbetet.

Washington-baserade IDB har utarbetat ett utkast till en ny policy vad gäller miljö och hållbarhet för bankens avdelning för lån till den privata sektorn, IDB Invest. Utkastet har varit på remiss men fler konsultationer med civilsamhällesorganisationer ska hållas efter årsskiftet.

Vanessa Torres, biträdande ordförande för den colombianska organisationen Miljö och Samhälle, säger att en koalition av latinamerikanska organisationer har bett om tillräckligt med tid för att samordna sig.

– De lokalsamhällen som påverkas av projekten måste få tillräckligt med information för att kunna engagera sig. Det här är en positiv process eftersom banken har varit väldigt öppen, men vi avvaktar tills vi har sett vad som har kommit med i utkastet.

IDB kommer under 2020 hålla liknande konsultationer i Argentina, Panama, Jamaica och Peru. Och i september nästa år kommer bankens ledning motta en slutgiltig version av planen.

Bland annat väntas IDB anta de principer som Världsbankens utlåningsgren IFC har vad gäller miljöpåverkan, arbetsvillkor, bevarande av biologisk mångfald och hänsyn till urfolk. Samt inkludera jämlikhet, lokalt engagemang och informationsspridning. Den multilaterala institutionen föreslår ett integrerat policy-ramverk.

– Vi kommer få en möjlighet att kommentera innehållet. Det måste vara anpassat till regionen. Vi har ännu inte sett utkastet. Vi oroar oss för att avgörande aspekter, som finns med i dagens garantier, ska urvattnas, säger Carolina Juaneda, konsult på det latinamerikanska programmet vid Washington-baserade Bank Information Center.

Emilio Godoy