Satsningar på kvinnliga företagare i Afrika

Kigali, 191127 (IPS) ­– När Kristine Ngiriye var arton år och presenterade en affärsidé för en bank i Senegal blev svaret nej. Banktjänstemannen tyckte att hon skulle gifta sig i stället för att starta företag.

I dag är hon en vd för ett stort konsultbolag och grundare av organisationen Entreprenarium som stöttar kvinnliga företagare på hela den afrikanska kontinenten. Kristine Ngiriye, som är född i Rwanda men uppväxt i Senegal, berättar för IPS att hon kunde genomföra sin idé tack vare att hennes mamma gick in som garant.

– Mitt företag finns tack vare att en kvinna, min mor, gick in som borgenär. Utan det stödet hade jag inte gjort den här resan och jag bestämde mig för att hjälpa andra kvinnliga entreprenörer att växa, säger hon.

Ngiriye grundade därför Entreprenarium 2014 och sedan dess har omkring 2 000 kvinnliga företagare fått träning och stöd av dem. Men trots många framgångar säger hon att mäns inställning till kvinnor som företagare inte har ändrat sig alls sedan hon fick sitt nej från banken för 27 år sedan.

– Kvinnliga företagare upplever exakt samma problem i dag: de har svårt att få finansiering och tekniskt stöd, säger hon.

Kvinnligt företagande var ett av ämnena på Global Gender Summit som organiserades av den afrikanska utvecklingsbanken AfDB denna vecka i Rwandas huvudstad Kigali. Omkring 300 kvinnliga företagare, politiker och beslutsfattare deltog, bland andra Etiopiens president Sahle-Work Zewde, för närvarande kontinentens enda kvinnliga stadsöverhuvud.

För att motverka den diskriminering och misstro som många kvinnliga företagare står inför lanserade AfDB 2016 ett program som ska göra det lättare för kvinnor att få lån och tillgång till teknik. Utvecklingsbanken har bland annat gett stöd till Entreprenariums utbildning av kvinnliga företagare. I somras gick ledarna för G7, världens rikaste länder, in med ett stöd till AfDB-programmet.

Kennedy Uzoka, vd för United Bank of Africa, säger att en anledning till varför det är svårare för kvinnor att få lån är att många av dem inte äger mark eller fastigheter.

– Att säkra finansiering är ett problem för alla, men värre för kvinnor. Banker vill ha säkerhet och det gör att kvinnor utan tillgångar stängs ute, säger Kennedy Uzoka.

Josephine Anan-Ankomah, vid koncernledningen för Commercial Bank, en del av Ecobank-gruppen, säger att ny teknologi kan bidra till att minska den ekonomiska klyftan mellan män och kvinnor. Hennes bank har ett digitalt betalsystem som kallas EcobankPay som gör det möjligt att driva företag även med ojämn omsättning. Hon menar att banker måste vara innovativa och titta på faktiska inkomster och potential.

Etiopiens president Sahle-Work Zewde underströk att Afrika inte kommer gå framåt om flickor och kvinnor lämnas utanför.

– Det är dags att gå från ord till handling, sade presidenten.

Emmanuel Hitimana och Nalisha Adams