Dyr mobildata slår mot afrikanska användare

191105 (IPS) – Den som bor i Afrika tvingas i genomsnitt lägga motsvarande drygt sju procent av sin månadsinkomst för att få tillgång till en gigabyte data via sitt mobilabonnemang – vilket är betydligt mer än vad som kan anses vara en rimlig kostnad. Det framgår i en ny rapport.

Det innebär att afrikanen i genomsnitt tvingas betala mer än tre och en halv gånger så mycket för sin mobilanvändning än vad som kan anses vara en ”överkomlig” kostnad. Det skriver organisationen Alliance for Affordable Internet, A4AI, i en ny rapport, där man utgår från beräkningen att överkomlig summa borde ligga på cirka två procent av en persons månadsinkomst.

Enligt rapporten har utvecklingen mot en ökad konkurrens mellan mobil- och internetoperatörer avstannat i många låg- och medelinkomstländer. Det är en trend som hotar FN:s mål om att alla ska erbjudas tillgång till internet till en rimlig kostnad.

I slutet av förra året hade för första gången hälften av världens invånare tillgång till internet – men fortfarande är det alltså långt kvar till en universell tillgång.

I den nya rapporten beräknas människor som bor i länder med dålig konkurrens mellan mobil- och internetoperatörer få betala motsvarande 3,4 dollar mer per gigabyte data i jämförelse med dem som bor i länder med hög konkurrens. I låginkomstländer är det en kostnad många inte har råd med.

Enligt A4AI lever över en kvarts miljard människor i länder där det bara finns en mobiloperatör, medan 589 miljoner bor i länder där konkurrensen är dålig.

I en lista över de länder där kostnaderna för mobildata är som högst återfinns en stor grupp afrikanska länder, där kostnaderna för en megabyte data ligger på tio procent eller mer av den genomsnittliga månadsinkomsten. I Kongo-Kinshasa uppgår summan till hela 26 procent medan den ligger på över 20 procent i Centralafrikanska republiken och Tchad.

I mindre än hälften, 65 av 136, av de låg- och medelinkomstländer som jämförts i studien finns marknader där det råder full konkurrens. Rapportförfattarna konstaterar att det måste till åtgärder för att konkurrensen ska förbättras och priserna ska sjunka.

Dhanaraj Thakur, forskningschef vid World Wide Web Foundation, som står bakom A4AI, säger att konkurrensen måste öka med hjälp av gemensamma satsningar mellan privat och offentlig sektor, och genom kommunala eller lokala initiativ.

Han menar att lokalsamhällen på egen hand eller genom samarbeten med grannbyar kan starta egna internettjänster som drivs utan vinstintressen, och påpekar att detta redan skett på landsbygden i Sydafrika.

– Tillgång till internet via bredband är fortfarande alldeles för dyrt. Ett sätt att minska kostnaderna är genom ökad konkurrens och genom en blandning av olika åtgärder. Vi anser att det inte görs tillräckligt mycket i det avseendet, säger Dhanaraj Thakur.

Han menar att världens regeringar måste agera – men framhåller samtidigt att vissa förbättringar har skett. I rapporten lyfts Kamerun och Mali fram som exempel på länder där kostnaderna för internettillgången minskat med hjälp av nationella satsningar.

Fekitamoeloa Katoa ‘Utoikamanu vid FN:s kontor för världens minst utvecklade länder påpekar att det gjorts ”enorma framsteg” när det gäller att öka tillgången på den digitala tekniken i världen.

Samtidigt understryker hon att många miljontals människor fortfarande saknar tillgång till den digitala tekniken. Världens fattigaste länder måste enligt Fekitamoeloa Katoa ‘Utoikamanu få ett ökat stöd för att stärka tillgången på internet.

– Vi vet allt för väl hur viktig tillgång på internet är för att stärka de mänskliga, sociala och ekonomiska villkoren, säger hon.

*Artikeln har även publicerats av SciDev.Net.

Gareth Willmer