Nyttigare mat i fokus för FN

Rom, 191015 (IPS) – På onsdag uppmärksammar FN världshungerdagen. Årets tema är hur onyttig mat slår mot både individer och nationella budgetar.

Globaliseringen och urbaniseringen har fått mycket stora konsekvenser för mänskligheten, i synnerhet under det senaste decenniet, konstaterar FN:s livsmedelsorganisation FAO.

År 1800 levde mindre än var tjugonde människa i stadsmiljöer. En siffra som enligt FN hade stigit till 47 procent vid millennieskiftet. Och inom tio år väntas närmare 65 procent av världens befolkning att bo i städer. Samtidigt har människans kostvanor förändrats dramatiskt, i takt med att allt fler övergett den traditionella hemlagade maten, som historiskt har varit baserad på grönsaker och varit rik på fibrer.

Med tiden har konsumtionen av mat som innehåller mer stärkelse, socker, fett, salt, kött och animaliska produkter ökat. Det gäller särskilt i städerna där konsumenter i allt högre grad blivit beroende av varuhus, snabbmatsställen, gatumat och restauranger.

Samtidigt har livsstilssjukdomarna blivit allt vanligare inte bara i de rika länderna utan också i utvecklingsländer – där problem med övervikt och undernäring ofta samexisterar.

Enligt FN finns det i dag 670 miljoner vuxna och 160 miljoner barn som lider av fetma i världen. Detta samtidigt som hela 820 miljoner människor tvingas gå och lägga sig hungriga.

Effekterna är enorma för ländernas sjukvårdsbudgetar. Dålig kost är numer en av de främsta orsakerna till sjukdomar, och beräknas orsaka vart femte dödsfall i världen.

I samband med årets världshungerdag är målsättningen från FAO att nå ut med information till människor, företag och regeringar om hur viktigt det är att arbeta för en mer hälsosam kost.