Kvinnliga boskapsskötare hårt drabbade av klimatförändringar

Nairobi, 190821 (IPS*) – För kvinnliga boskapsskötare och herdar i Kenya handlar klimatförändringarna inte i första hand om varmare temperaturer eller stigande havsnivåer. De har i stället upplevt drastiska förändringar i det vardagliga livet.

Ett allt torrare klimat har gjort att dessa kvinnor nu måste ägna mycket mer tid åt sin traditionella syssla, att hämta vatten. Och det betyder i sin tur att de får ännu mindre tid till att utföra sysslor som kan generera inkomster – vilket förstärker cykeln av fattigdom.

– Det är kvinnorna som ser till att hämta vatten och ved. Det är kvinnorna som lagar maten. Och det är kvinnorna som tar hand om barnen, men också boskapens småttingar, säger den kenyanska människorättsaktivisten och herden Agnes Leina.

För åtta år sedan grundade hon en organisation för att stärka kvinnors markrättigheter och inflytande. Detta eftersom kvinnor sällan ges utrymme att påverka beslut som fattas, trots att de axlar ett så stort ansvar. Situationen har dessutom förvärrats ytterligare på grund av klimatförändringarna, säger hon.

Hennes organisation ger kvinnor en möjlighet att öka sina inkomster genom kurser i hur man kan tillverka och sälja smycken, mattor och olika mejeriprodukter. Kvinnorna blir samtidigt stärkta och uppmuntras att sätta upp nya målsättningar för sig själva.

Agnes Leina berättar att det förr tog henne runt en halvtimme att hämta hem 20 liter vatten från en flod som inte ligger så långt från hennes mammas bostad. Men det var innan floden började sina.

– Sedan tog det en timme, och därefter två timmar eftersom vattnet minskade och vi var så många som stod i kö för att ta vara på det vatten som fanns. Till sist tog vattnet helt slut, berättar hon.

Sedan dess måste kvinnorna i stället bege sig till en annan flod för att hämta vatten, som ligger betydligt längre bort.

Hon säger att de längre sträckor som flickor och unga kvinnor tvingas ut på för att hitta vatten innebär ökade risker både för att attackeras av farliga djur och för att utsättas för sexuella övergrepp. Flickorna får dessutom mindre tid att sköta sina läxor, vilket gör att fler väljer att inte gå till skolan.

Klimatförändringarna ökar dessutom riskerna för att unga flickor ska bli bortgifta för tidigt. I boskapssamhällen ses djuren som en viktig statussymbol. Och när boskap dukar under på grund av torkor ökar risken för att fäder ska välja att gifta bort sina döttrar i utbyte mot nya boskap.

Den afrikanska kontinenten är mycket sårbar för klimatförändringar. FN:s miljöorgan UN Environment beräknar att de skördar som är beroende av nederbörd i vissa länder kan komma att halveras inom kort. Några av de länder som är särskilt utsatta för förstörda åkermarker är Burkina Faso, Mali och Niger.

– De flesta afrikanska kvinnor lever på nederbördsberoende verksamheter som jordbruk och boskapsuppfödning. Av det skälet har alla förändringar av klimatmönstren en stor inverkan på kvinnorna, i synnerhet dem som bor på landsbygden, säger Fatmata Sessay, som är rådgivare för klimatsmarta jordbruk i östra och södra Afrika åt FN:s kvinnoorgan UN Women.

På global nivå finns det närmare 200 miljoner nomader som lever som boskapsuppfödare i karga miljöer där det inte går att bedriva konventionellt jordbruk, enligt Internationella fonden för jordbruksutveckling, IFAD.

Samtidigt står boskapsuppfödare och herdar för en mycket stor del av det kött som produceras i bland annat Kenya, och boskapsuppfödningen utgör enligt Världsbanken tolv procent av landets bruttonationalprodukt. Det innebär att klimatförändringarna också kommer att ha en stor inverkan på hela landets ekonomi.

Agnes Leina säger att tillgång till teknologi är avgörande för att man ska kunna ta tillvara det vatten som kommer i samband med skyfall. Samtidigt påpekar hon att kvinnliga boskapsskötare saknar de pengar som krävs för att göra sådana investeringar.

Hon betonar att situationen för dessa kvinnor är mycket svår, och hennes förhoppning är att problemen ska bli mer uppmärksammade, så att kenyanska myndigheter och dess internationella partners ska ge kvinnorna det stöd de behöver.

*En längre version av denna artikel har tidigare publicerats i FN-tidskriften Africa Renewal.

Sharon Birch-Jeffrey