Jamaica höjer målsättningen för förnybar energi

Kingston, 190520 (IPS) – Karibiens små önationer är särskilt hotade av klimatförändringarnas effekter – och flera av dessa länder har valt att satsa på en övergång till förnybara energikällor. Ett exempel är Jamaica där målet nu är att hälften av all energi ska vara grön till 2030.

Målsättningen har slagits fast av Jamaicas premiärminister Andrew Holness.

– Jag anser att vi kan förbättra oss. Det är solsken året om i Jamaica och på vissa delar av ön är vindarna starka, säger premiärministern.

Organisationen Solar Head of State, SHOS, arbetar för att få makthavare att satsa på en grön energiomställning genom att bland annat installera solpaneler på myndighetsbyggnader. De är aktiva i Jamaica och flera andra karibiska länder. Organisationens ordförande James Ellsmoor lyfter fram att man i samarbete med landets regering har installerat moderna solceller på premiärministerns kontorsbyggnad.

– Efter att presidenten i Maldiverna och generalguvernören i Saint Lucia gjort detsamma visar nu även Jamaica för omvärlden hur satsningar på förnybar energi kan få ett globalt genomslag, säger James Ellsmoor till IPS.

– Samtidigt som önationer som Jamaica tillhör de mest sårbara för klimatförändringarnas effekter visar detta projekt också att de ligger främst i arbetet för att hitta lösningar.

Premiärminister Andrew Holness säger att solpanelerna ingår i en satsning som syftar till att kraftigt minska användningen av fossila bränslen.

– Jag har meddelat regeringen att vår målsättning ska höjas från 30 till 50 procent och vårt energibolag är helt enigt. Jag tror därför att över hälften av den elektricitet som produceras i Jamaica 2030 ska komma från förnybara källor.

Peter Ruddock, som är chef för det statliga energibolagets avdelning för förnybara energikällor, menar att den nya målsättningen är ett steg i rätt riktning.

– Vi behöver se över våra inhemska energikällor – som vind- och solenergi, säger han.

Jamaica har sedan länge varit beroende av energi från importerade fossila källor, vilket i sin tur har ökat utsläppen av koldioxid och lett till höga elpriser – på en nivå som är uppemot fyra gånger högre än i USA.

Länderna i Karibien är ofta utsatta för orkaner och andra extrema väderfenomen. En ökad användning av förnybara och inhemska energikällor skulle enligt experter leda till en säkrare tillgång till elektricitet i samband med naturkatastrofer.

– Vi ökar landets motståndskraft. Även om våra utsläpp av växthusgaser är försumbara, så drabbas vi hårt av klimatförändringarnas effekter, säger Una May Gordon, som är chef för Jamaicas regerings avdelning för klimatförändringar.

SHOS driver även projekt i andra länder i Karibien, bland annat i Guyana, där man anordnat en nationell tävling med syftet att informera unga människor om behovet av fler förnybara energikällor – en satsning som även kommer att genomföras i flera andra av regionens länder.

Desmond Brown