Latinamerikanska kvinnor tar strid mot digitala klyftor

Buenos Aires/Rio de Janeiro, 190508 (IPS) – I Latinamerika domineras utvecklingen av digital teknik nästan helt av män. Det fick Melina Masnatta i Argentina att starta en organisation som ger flickor möjlighet att inte bara lära sig mer om tekniken, utan också att vara med och utveckla den.

Melina Masnatta är specialiserad på utbildningsteknologi, men upptäckte i sitt arbete att klyftan var stor mellan de kvinnliga lärarna och de män som programmerar eller utvecklar den teknik de ska lära ut. Det ledde i sin tur till att hon för några år sedan startade organisationen Chicas en Tecnología, som har som målsättning att få fler unga kvinnor att satsa på en karriär som teknikutvecklare.

– De flesta flickor betraktar sig själva som användare av teknik, men inte som medskaparare eller producenter av ny teknik, och det gäller inom alla socialgrupper, säger Melina Masnatta till IPS i Buenos Aires.

Hittills har hennes organisation utbildat 1 700 flickor och unga kvinnor i digital teknik och entreprenörskap. Men att satsa på den branschen är sällan ett enkelt val för en ung kvinna.

– Det är mycket vanligt att en flicka som berättar för sin familj att hon vill satsa på att arbeta med teknik får höra att det är ett manligt yrkesval, berättar Melina Masnatta.

Det kan bland annat gälla flickor som vill satsa på att bli spelutvecklare, en bransch som växer mycket snabbt, men som också domineras av män.

Samtidigt menar Melina Masnatta att männens dominans också leder till att kvinnor får svårt att identifiera sig med innehållet i exempelvis många mobilappar. Ofta är de appar som riktas till flickor och kvinnor utvecklade i enlighet med en förlegad syn på vad som borde intressera dem – exempel kring frågor om menscykler, mode, barn, hushållsutgifter, smink eller bantning.

FN:s kvinnoorgan UN Women uppmärksammade nyligen behovet av att även kvinnors erfarenheter är med och formar den moderna tekniken.

Luiza Carvalho som är UN Womens regionchef i Latinamerika säger till IPS att det handlar om en bransch som skulle kunna bli mycket viktig för att stärka kvinnors ekonomiska egenmakt.

– Samtidigt visar de nuvarande trenderna att den digitala klyftan fördjupas och att kvinnor är underrepresenterade inom forskning, teknologi, ingenjörskunskap, matematik och utformning, säger hon.

Melina Masnatta säger att fokus inom Chicas en Tecnología ligger på att hjälpa flickor och unga kvinnor att upptäcka samhällsproblem och att därefter arbeta för att hitta tekniska lösningar på dessa.

– Den finns en bild av teknologi där den framstår som något rent och neutralt. Men egentligen har den formats av människor med deras brister, fördomar och egna bakgrunder. Den kan ha formats av en vit man som bor i ett annat land, med en annan kultur, säger hon.

Deltagarna vid organisationens kurser kommer från hela landet och har utvecklat ett stort antal mobilappar som syftar till att lösa olika former av problem på lokal nivå. En app som utformats av en 14-årig flicka kartlägger gator i hemstaden där människor löper förhöjd risk att utsättas för trakasserier och ger även kvinnor som känner sig hotade möjligheten att slå larm.

– Vi hjälper flickorna att identifiera problem på lokal nivå och att skapa tekniska lösningar – för att de ska bli aktörer för en förändring, förklarar Melina Masnatta.

Fabiana Frayssinet