Många miljoner utnyttjas i modernt slaveri

New York, 190415 (IPS) – Modernt slaveri och människohandel tillhör de snabbast växande kriminella industrierna i världen och utgör en av de största människorättskriserna enligt FN.

– Det moderna slaveriet är utmärkande för människorättskriserna i vår tid, det handlar om internationella eller transnationella fenomen. Därför måste vi också ta itu med det tillsammans, säger Christian Wenaweser, Liechtensteins FN-ambassadör.

Över 40 miljoner människor lever i vad som kan beskrivas som ett modernt slaveri och kvinnor och flickor är särskilt hårt drabbade, enligt siffror från 2016.

FN:s internationella arbetsorganisation, ILO, uppger att 71 procent av de som blir offer för det moderna slaveriet är kvinnor. FN:s organ mot brott och narkotika, UNODC, konstaterar att av de som faller offer för människohandel och som upptäcks är 49 procent kvinnor och 23 procent flickor. De flesta faller offer för sexuellt utnyttjande medan andra utsätts för påtvingat slavarbete eller tvångsgifte.

Nadia Murad som nyligen tilldelades Nobels fredspris och som är goodwill-ambassadör för UNODC är en av de tusentals yazidiska kvinnor som kidnappats av terrororganisationen Islamiska staten. Många tvingas bli sexslavar och rapporter visar att Islamiska staten även använt sig av sociala medier som Facebook för att sälja yazidiska kvinnor som sexslavar.

Nadia Murad lyckades fly men omkring 3 000 yazidiska kvinnor uppges fortfarande vara fast i slaveri. I Nigeria har extremiströrelsen Boko Haram kidnappat kvinnor och flickor för att använda dem som sexslavar och tvinga dem till giftermål. Enligt en rapport från organisationen Henry Jackson Society har medlemmar av Boko Haram även gjort kvinnor med barn i syfte att skapa ”nästa generations krigare”.

– Boko Haram dödar männen och behandlar kvinnor och barn som byten som kan säljas för vinst. Dessa exempel visar att människohandeln och det sexuella våldet, inklusive sexuellt slaveri, inte är något som sker någon enstaka gång utan är något som används systematiskt, säger Pramila Patten, FN:s särskilda representant i kampen mot sexuellt våld i konflikter.

Christian Wenaweser lyfter fram finanssektorns roll.

– Det moderna slaveriet handlar i grund och botten om ekonomisk exploatering av människor. Du gör människor till en vara som kan generera stora summor – så de finansiella institutionernas roll är central.

Slavarbete genererar uppskattningsvis 150 miljarder dollar i illegala vinster årligen. Intäkterna är en viktig drivkraft när det gäller den sexuella exploateringen. Enligt Henry Jackson Society kunde Islamiska staten dra in motsvarande 30 miljoner dollar på kidnappningar under 2016.

Tharanga Yakupitiyage