Lösning på den politiska krisen dröjer i Venezuela

Caracas, 190304 (IPS) – USA har begärt ett nytt möte i FN:s säkerhetsråd om Venezuela, denna gång med uppbackning av den så kallade Limagruppen, som beskriver krisen i det oljeproducerande landet som ”ett oöverträffat hot mot säkerhet, fred och välstånd i hela regionen”.

Venezuela genomlever en omfattande politisk kris. Tio länder på södra halvklotet driver på för en lösning och utesluter samtidigt användning av våld.

Men USA säger att “alla alternativ ligger på bordet” och att militärt ingripande inte är uteslutet, enligt president Donald Trump. Det meddelade USA:s vicepresident Mike Pence vid mötet om Venezuelas framtid med den så kallade Limagruppen, som består av Kanada och tretton latinamerikanska länder, och som hölls i Bogotà den 25 februari.

– Venezuelas grannländer vill inte ha krig utan fortsätter att kämpa för en politisk lösning som skulle innebära att president Nicolás Maduro lämnar makten. Att de stoppar humanitärt bistånd innebär att vi har en ursäkt att öka det politiska, ekonomiska och diplomatiska trycket på regimen, säger Carlos Romero, professor i statsvetenskap vid två statliga universitet i Caracas.

Internationell nödhjälp samlas på hög i gränstrakterna i Colombia, Brasilien och på ön Curaço. Det handlar om flera hundra ton medicinska förnödenheter, livsviktiga läkemedel och kosttillskott som oppositionsledaren Juan Guaidó beordrat skulle föras över gränsen in i landet den 23 februari.

Under de senaste fem åren har över tre miljoner människor lämnat Venezuela, som har en befolkning på 32 miljoner, enligt uppgifter från FN. Landet har rasat ner i en djup politisk och social kris som bland annat lett till hyperinflation på miljoner procent årligen och en kris inom sjukvården och andra viktiga samhällsfunktioner.

En studie genomförd vid landets tre största universitet i Caracas visar – i brist på officiella uppgifter de senaste tre åren – att 80 procent av befolkningen är drabbad av fattigdom och att bruttonationalprodukten mer än halverats de senaste fem åren.

På senare tid har minst 326 medlemmar av Venezuelas militär och polis, däribland flera officerare på mellannivå, deserterat och flytt, främst till Colombia.

Limagruppen och USA har uppmanat militären att bryta sin lojalitet med Nicolás Maduro och att erkänna Juan Guaidó som ledare.

Limagruppen slår fast att “övergången till demokrati måste ske genom venezuelanerna själva på ett fredligt sätt genom att respektera konstitutionen och internationell lag, och genom användningen av politiska och diplomatiska medel, och utan våld”.

Att avstå från våld går stick i stäv med vad radikala personer inom oppositionen förespråkar. De är desperata eftersom de inte har hittat en snabb lösning, förklarar Alfredo Romero.

Tanken på att använda våld har vunnit genomslag eftersom regeringen har spjärnat emot och vägrar att överväga något alternativ som skulle innebära att man ger upp något av makten, säger Luis Salamanca, professor i statsvetenskap vid Venezuelas centrala universitetet.

USA har utökat den ekonomiska blockaden mot Venezuela liksom åtgärder när det gäller visum och myndigheters tillgångar. Limagruppen har beslutat att gå ut med fler internationella fördömanden och dra åt den diplomatiska och politiska snaran runt Nicolás Maduro.

Alfredo Romero säger att medan krisen har förvärrats har inga försök till sansade åtgärder fungerat – som förslaget till kompromiss som lades fram av Mexiko och Uruguay, eller den internationella kontaktgrupp som EU och flera andra länder i Latinamerika tog initiativ till och som lades ned i ett tidigt skede, eller påven Franciskus antydan om att han är beredd att medla om det skulle efterfrågas av de båda parterna.

– Medan regeringen spjärnar emot måste oppositionen föreställa sig och utveckla åtgärder som håller hoppet levande hos människor och bekämpa modlösheten efter att de misslyckats med att föra in lastbilar med nödhjälp, säger Félix Seijas, chef för opinionsinstitutet Delphos, till IPS.

De experter som IPS talat med är överens om att oppositionen ledd av Juan Guaidó gjorde ett misstag när de gjorde införseln av bistånd den 23 februari till en avgörande fråga, och framhåller att återupprättandet av demokratin är en gradvis process med många steg.

– Regeringen verkar ha ett stadigt grepp om makten, men för varje timme som passerar, sker förflyttningar och det finns en underjordisk ström som smular sönder grunden som håller den uppe. Att flera medlemmar av militären har deserterat är ett tydligt tecken i det här avseendet, säger Luis Salamanca.

Än så länge är ledarna för Venezuelas väpnade styrkor dock lojala med Nicolás Maduro.

 

Humberto Márquez